Safran Hem Üreticinin Hem De Turizmcinin Yüzünü Güldürdü

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetistirilen ve 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen tescilli 'milli bitki' safrandan bu yil 27 kilogram ürün elde edildi Karabük Valisi Fuat Gürel: 'Bir taraftan tarim alaninda ürün hasadi yapildi, diger taraftan da safran hasadi dönemlerinde neredeyse 1 ay boyunca bölgemize misafir akinina ugradi. Yeni bir sektör olusmaya basladi. Türkiye'nin degisik yerlerinde de safran hasadi etkinlikleri yapilarak bölgenin turizmine katkida bulunmaya basladi. Karabük yöresi de bu safran hasatlarindan nasibini almaya basladi' Safran üreticisi Ismail Yilmaz: 'Bu verimi bekliyorduk. Bizim için bu güzel bir sey, gurur verici'

ORHAN KUZU - UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde yer alan tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da yetistirilen, boya, kozmetik, ilaç ve gida gibi birçok alanda kullanildigi için "mucize bitki" olarak da adlandirilan safrandan bu yil elde edilen verim üreticinin yüzünü güldürürken, hasat etkinligi kapsaminda ilçeye gelen ziyaretçiler de turizmcileri sevindirdi.

Türkiye'deki çesidi, diger ülkelerde üretilene göre sertlik, renk ve aroma bakimindan farklilik gösterdigi için 2014 yilinda yapilan çalismalar sonunda dünyada tescili saglanarak "milli bitki" unvani alan safran, adini verdigi tarihi ilçede 29 çiftçi tarafindan 58 dekar alanda üretiliyor.

Agustos ayinda ekimine baslanan, ekim-kasim aylarinda mor renkli ve hos kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluguna ulasan bitkilerin 80 bin çiçeginden sadece yarim kilogram safran elde edilebiliyor.

Agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, kilogrami 60 bin liradan alici buldugu için "dünyanin en pahali bitkisi" olarak da adindan söz ettiren safrandan bu yil 27 kilogram hasat yapildi.

- "Güzel bir hasat dönemi geçirildi"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, safranin yörenin en önemli bitkilerinden oldugunu söyledi. Safranin birçok köyde ekildigini belirten Gürel, "Su anda 8 köyde 29 üretici toplamda 58 dekar alanda üretim yapiyor. 27 kilogram hasat elde edildi. Bu rakam da geçmis yillara bakildiginda çiftçimizin yüzünü güldürdü." dedi.

Gürel, güzel bir hasat dönemi geçirildigini ifade ederek sunlari kaydetti:

"Bir taraftan tarim alaninda ürün hasadi yapildi, diger taraftan da safran hasadi dönemlerinde neredeyse 1 ay boyunca bölgemize misafir akinina ugradi. Otellerimizin özellikle hafta sonlari dolup tastigini ifade edebilirim. Bir taraftan çiftçimizin yüzü gülerken, diger taraftan turizm sektöründe faaliyet gösteren insanlarin da yüzü güldü. Yeni bir sektör olusmaya basladi. Türkiye'nin degisik yerlerinde de safran hasadi etkinlikleri yapilarak bölgenin turizmine katkida bulunmaya basladi. Karabük yöresi de bu safran hasatlarindan nasibini almaya basladi."

- "Safran hasadi döneminde bölgemize yaklasik 80-90 bin kisi ziyarete geldi"

Yukariçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde yaklasik 27 dekar alanda safran yetistiriciligi yapan Ismail Yilmaz da 1 Ekim'de basladiklari safran hasadini tamamladiklarini dile getirdi.

Yilmaz, 20 kilogramin üzerinde ürün elde ettiklerini aktararak "Bu verimi bekliyorduk. Bizim için bu güzel bir sey, gurur verici. Safranin kilogram fiyati 60 bin lira civarinda." diye konustu.

Hasadin ardindan tarlayi bakima alacaklarini anlatan Yilmaz, "Burasi ziyarete açik. Safran tarlalarini görmeye yurt içinden ve yurt disindan misafirler geliyor. 45 günlük safran hasadi döneminde bölgemize yaklasik 80-90 bin kisi ziyarete geldi. Turizmden ilgileneneler bu durumdan memnun. Oteller doluydu." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA