'Iklim Degisikligi Krizinin Faturasi Gelismekte Olan Ülkelere Kesilmemeli'

Iran Cumhurbaskani Yardimcisi ve Çevre Koruma Teskilati Baskani Ali Selacike, "Iklim degisikligi krizinin faturasi gelismekte olan ülkelere kesilmemeli. Bunu Glasgow Iklim Krizi Zirvesi’nde dile getirdik. Küresel anlamda iklim krizine neden olan ve ayni zamanda temiz enerji teknolojine sahip ülkelerin alternatif enerji seçeneklerine sahip gelismekte olan ülkelere iklim krizinin faturasini kesmesi kabul edilemez" dedi.

'Iklim Degisikligi Krizinin Faturasi Gelismekte Olan Ülkelere Kesilmemeli'
Iran Cumhurbaskani Yardimcisi ve Çevre Koruma Teskilati Baskani Ali Selacike, Iskoçya’nin Glasgow kentinde gerçeklestirilen Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) ve ülkedeki temel çevre sorunlarina iliskin baskent Tahran’da basin toplantisi düzenledi.

BM bünyesinde düzenlenen zirvenin faydali geçtigini belirten Selacike, "Iklim degisikligi krizinden en çok etkilenen ülke olarak bu konuyu ciddiye almaliyiz. Ingiltere’de gerçeklestirilen Glasgow Iklim Krizi Zirvesi bu anlamda olumu geçti. Katilimci ülkeler küresel iklim degisikligi krizine dair görüslerini sundular" dedi.



"Paris Iklim Anlasmasi’nin bizim için baglayiciligi yok"

Paris Iklim Anlasmasi’nin Iran için bir baglayiciliginin olmadigini vurgulayan Selacike, "Biz Paris Iklim Anlasmasi’nda sadece ön mutabakati imzaladik. Meclis, Paris Iklim Anlasmasi’ni onaylamadigi için bu anlasmanin bizim için baglayiciligi yok" ifadesini kullandi.

"Iklim degisikligi krizinin faturasi gelismekte olan ülkelere kesilmemeli"

Selacike, "Iklim degisikligi krizinin faturasi gelismekte olan ülkelere kesilmemeli. Bunu Glasgow Iklim Krizi Zirvesi’nde dile getirdik. Küresel anlamda iklim krizine neden olan ve ayni zamanda temiz enerji teknolojine sahip ülkelerin alternatif enerji seçeneklerine sahip gelismekte olan ülkelere iklim krizinin faturasini kesmesi kabul edilemez" dedi.



"Sera gazi kullanimini yüzde 4 oraninda düsürmenin bize maliyeti 17 milyar dolar oldu"

Iran’in Paris Iklim Anlasmasi dogrultusunda sera gazi kullanim oranini yüzde 4 azalttigini belirten Selacike, "Anlasma dogrultusunda sera gazi kullanimini yüzde 4 oraninda düsürmenin bizim için maliyeti 17 milyar dolar oldu. ABD yaptirimlarinin kaldirilmasi hainde bu orani yüzde 7’ye kadar çikaracagiz ve bu islemin bizim için maliyeti 34 milyar dolar olacaktir" seklinde konustu.

ABD’nin yaptirimlari nedeniyle iklim krizi ile mücadelede gerekli uluslararasi yardimlari alamadiklarini dile getiren Selacike, "Dünya Yesil Bankasi gelismekte olan ülkelere 100 milyar dolar verecegini açiklamisti. ABD yaptirimlari nedeniyle bu yardimi alamadik" dedi.



"Küresel iklim degisikligi konusunda emperyalist politikalara boyun egmeyecegiz"

Selacike, "Küresel iklim degisikligi konusunda emperyalist politikalara boyun egmeyecegiz. Temiz enerji kullanimi noktasinda gerekli teknolojik alt yapi ve imkanlara sahibiz. Petrol ve Enerji Bakanligimizin bu konuda öncü olmalari gerekiyor. Diger yandan bölgesel ve uluslararasi alanda çevre ve iklim diplomasimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandi.

"Yanlis sulama yöntemi ve eski yöntemler kurakliga neden oluyor"

Ülke içerisindeki kuraklik ve çevre sorunlarina da deginen Selacike, iklim sartlari ve kullanilan yanlis sulama yöntemlerinin kurakliga ve çevre sorunlarina neden oldugunu söyledi.

Selacike, "Özellikle tarim arazilerinde çiftçilerimizin yanlis sulama yöntemleri kullaniyor olusu ve eski yöntemlerin kullanilmasi ülkede kuraklik ve su krizi gibi sorunlara neden oluyor. Yeterli oranda yagisa sahibiz, ancak suyun nasil kontrol edilecegi daha önemli" dedi.

Kuraklik tehlikesi ile karsi karsiya olan Urumiye Gölüne iliskin son çalismalari paylasan Selacike, "Urumiye Gölünün ihyasina yönelik çalismalarda bazi degisiklikler yapacagiz. Urumiye Gölü’ne senede 3.4 milyar metreküp su temin edecegiz ve göldeki durum daha iyiye gidecek" ifadelerini kullandi.

"Iklim degisikligi konusunda attigimiz yanlis adimlar nedeniyle ülkemizde temel çevre sorunlari ile karsi karsiyayiz"

Selacike, "Iklim degisikligi sorununu ciddiye almaliyiz. Maalesef bu konuda attigimiz yanlis adimlar nedeniyle ülkemizde temel çevre sorunlari ile karsi karsiyayiz. Dogaya uygun hareket etmiyor olusumuz ve gerekli iklim kosullarina uygun bir sistem insa etmedigimiz için bugün geldigimiz noktadayiz. Karsi karsiya oldugumu kuraklik gibi temel çevre sorunlari ile mücadelede uluslararasi iklim diplomasinin yani sira bölge ülkeleri ile de is birligi içerisindeyiz" dedi.



COP26

Iskoçya’nin Glasgow kentinde 31 Ekim-12 Kasim tarihleri arasinda Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) düzenlenmisti. Iki yüze yakin ülkenin katilimiyla düzenlenen zirve 2020’de korona virüs salgini nedeniyle yapilamamisti. Zirvede küresel sicaklik artisinin yüzyil sonuna kadar 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi, hatta 1.5 derece ile sinirlandirilabilmesi için 2050’ye kadar sifir karbon emisyonu hedefi belirlendi.

G20 ülkeleri, küresel sera gazi emisyonlarin yüzde 80’inden sorumlu tutuluyor ve dünyayi en çok kirleten ülkelerin basinda Çin geliyor. Ilk 10’da ise Çin’in ardindan sirasiyla ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, Iran, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Endonezya yer aliyor.

(Aynur Sena Çabuk/IHA)
Kaynak: İHA