Fransa'da Binden Fazla Kisiyi Barindiran Göçmen Kampi Dagitildi

Fransa’nin kuzeyindeki Grande-Synthe kentinde binden fazla göçmenin kaldigi kamp dagitilirken, 663 göçmen barinma merkezine götürüldü.

Fransa'da Binden Fazla Kisiyi Barindiran Göçmen Kampi Dagitildi
Fransa’nin kuzeydeki Dunquerke bölgesinde bulunan Grande-Synthe kentinde güvenlik güçleri, Ingiltere’ye ulasmak isteyen binden fazla göçmenin kaldigi kampi dagitti.

Operasyon, Dunquerke mahkemesinin "Grande-Synthe topraklarinda bulunan arazilerden hak veya tapu olmayan sakinleri tahliye etme" kararinin ardindan düzenlendi.

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Talimatlarim üzerine güvenlik güçleri Grande-Synthe’deki yasa disi göçmen kampini tahliye ediyor" ifadelerini kullandi.

Göçmenlere yardim dernegi Utopia 56, tahliye isleminin "gerçek bir çözüm olmaksizin insanlarin dagilmasina ve susturulmasina yol açacagini" belirterek kampin dagitilmasina tepki gösterdi.

663 göçmen, barinma merkezlerine götürüldü

Valilik, barinma merkezine gitmeyi kabul eden 663 göçmenin hem Nord bölgesinde hem de farkli bölgelerdeki merkezlere yerlestirilecegini duyurarak kaçakçilik veya suç faaliyetinde bulundugundan süphelenilen 35 kisinin de gözaltina alindigini açikladi.



Parlamento raporu, Fransa’nin tutumunu elestirdi

Fransiz parlamentonun Göç Sorusturma Komisyonu da Fransa’nin göçmenlere yönelik politikasi hakkinda sert bir rapor yayimladi. 6 aydan fazla bir süren çalismanin ardindan sunulan 100 sayfayi askin raporda komisyonu baskani Sebastien Nadot, Fransa yönetiminin göçmenlere "kötü muamele" gösterdigini ifade ederek Fransiz topraklarindaki göçmenlerin yasam kosullarini ve haklarina erisimlerini elestirdi.



Paris ve Londra hattinda gerginlik büyüyor

Göçmenler yillardir Ingiltere’ye ulasma umuduyla Hauts-de-France kiyilarina, Grande-Synthe ya da Calais gibi bölgelere akin ediyor. Aylardir Londra ve Paris arasindaki gerilimin artmasina yol açan göçmen geçisleri, geçtigimiz persembe günü bin göçmenin Ingiliz topraklarina yasa disi sekilde ulasmasiyla daha da derinlesti. Ingiltere Içisleri Bakanligi bu sayinin rekor oldugunu belirterek durumu "kabul edilemez" olarak nitelendirmisti. Ingiliz yetkililer bölgedeki kontrolü saglayamadigi için Fransa’yi suçlarken, Fransa Içisleri Bakani Darmanin ise dün "Fransa’nin Ingilizlerden alacak dersi yok" seklinde açiklama yapmisti.

Ingiltere’ye göre 2021’in basindan bu yana 22 bin göçmen Ingiltere’ye küçük teknelerle ulasmayi basardi. Nord bölge valiligine göre de 2021 basindan bu yana 26 düzensiz göç kanali dagitildi.
Kaynak: İHA