Çin'in Hindistan Sinirina Stratejik Bombardiman Uçagi Konuslandirdigi Iddia Edildi

Çin'in Hindistan sinirina "H-6K" tipi uzun mesafe stratejik bombardiman uçagi konuslandirdigi öne sürüldü.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Merkez Televizyonu (CCTV) 11 Kasim'da Çin Halk Kurtulus Ordusunun (PLA) kurulusunun 72'nci yil dönümü vesilesiyle yayimladigi videoda, bir H-6K'nin Himalayalar'a benzer daglik bir bölgede uçus görüntüsüne yer verdi.

Gazeteye konusan askeri uzmanlar, H-6K'larin normalde ülkenin kuzeyindeki Sensi eyaletinde konuslandirildigini fakat bazi uçaklarin geçen yil kuzeybatidaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kasgar kenti yakinindaki bir üsse sevk edildigini belirtti.

Uzmanlar, görüntünün uçaklardan en az birinin PLA'nin Sincan ve Tibet bölgesini kapsayan Bati Cephesi Komutanliginin emrine verildiginin kaniti oldugu yorumunda bulundu.

Görüntüdeki uçagin uzun menzilli CJ-20 seyir füzeleri degil, kisa menzilli KD-63 füzeleri tasidigina dikkat çeken bir askeri uzman, bunun Hindistan'a yönelik, dikkatli hesaplanmis bir mesaj oldugunu, Çin tarafinin sinir anlasmazliginin daha ileri bir çatismaya dönüsmesini istemedigini vurguladigini ileri sürdü.

Hint basininda yer alan haberlerde, Hindistan'in Çin'in hamlesine karsilik, sinir anlasmazliginin yasandigi Ladakh, Sikkim ve Arunaçal'daki üslere Rus yapimi Mig-29UPG ve Su-30MKI savas jetlerini konuslandirdigi bildirildi.

- Çin-Hindistan sinir anlasmazligi

Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi belirsiz sinir hatti ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karli zirvelerin bulundugu 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksai Çin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Pekin yönetimince isgal edildigini savunuyor.

Taraflar, uzun yillardir süren görüsmelere ragmen egemenlik ihtilaflarini çözemiyor.

- Hint ve Çin sinir birliklerinin çatismasi gerilimi artirmisti

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasinda çikan çatismada 20 Hint askeri hayatini kaybetmisti. Çin de söz konusu çatismada 4 askerinin öldügünü açiklamisti.

Çatismanin ardindan iki ülke askeri birlikleri sinirda teyakkuz haline geçmis, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuslandirmisti.

Bu gerginlik, dünyanin en büyük ordularina sahip ülkelerin kamuoyundaki "savas" söylemleriyle daha da artmisti.

Kaynak: AA