TOGG Banttan Inmeden Aranan Teknik Elemanlar Mezun Oluyor

Yerli otomobil fabrikasinin Bursa’da kurulacaginin açiklanmasiyla harekete geçen Bursa Uludag Üniversitesi, geçen dönem açtigi ‘hibrit ve elektrikli tasitlar teknolojisi’ programinin ilk mezunlarini bu sene verecek. 2022 yilinda banttan inmesi beklenen TOGG’un eleman ihtiyacini Uludag Üniversitesi karsilamis olacak.

TOGG Banttan Inmeden Aranan Teknik Elemanlar Mezun Oluyor
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yerli otomobilin fabrikasinin Bursa’da kurulacagini açiklamasinin ardindan ortaya çikacak vasifli insan gücü ihtiyacina cevap verebilmek için harekete geçen Bursa Uludag Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ‘hibrid ve elektrikli tasitlar teknolojisi’ programini açti. Geçen yil açilan bölüm, 2021-2022 egitim ögretim yili sonunda ilk mezunlarini vermis olacak. TOGG fabrikasinin 2022 sonunda üretime hazir olmasi planlanirken, mezunlar ise araç banttan inmeden hazir olacak.

Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Programi 2019-2020 yilinda açip ilk ögrencilerimizi aldik. Geçtigimiz yil 30 ögrenci ile egitime baslamistik, bu yil kapasitemizi 40’a çikardik. Geçtigimiz yil ve bu yil çok yüksek puanlarla ögrenci aldik. Bazi ögrencilerimiz Anadolu’da makine mühendisliklerine girebilecek puanlarla buraya geldi. Bu çok memnuniyet verici, ögrenci kalitesi açisindan oldukça iyi durumdayiz. Programi TOGG’un yerli aracinin yatirimini Bursa’da yapma karari aldiktan sonra açmaya karar verdik. O dönemde rektörlügümüzün de yogun talebi ve destegiyle hizlica ögretim elemanlari kadromuzu tamamlayip, 2019-2020 yilinda ögrenci alimi asamasina geldik. Su an programda 4 ögretim elemanimiz var. Alanlarinda oldukça iyi farkli disiplinlerden, otomotiv, elektronik gibi alanlardan geliyor. Ancak bizim çok eski yillarda kurulmus bir otomotiv programimiz da var. Bu programdaki ögretim elemanlarimiz da bu elektrikli ve hibrit araçlar programinin derslerine girmekteler. Okulumuzda mevcut olan elektrik ve elektronik programlariyla birlikte toplamda bizim 13-14 tane çok nitelikli akademik personelimiz var. Egitimlerimizi bu personellerimizin destegi ile sürdürüyoruz” dedi.

TOGG’un aranan eleman ihtiyacina dogrudan bir çözüm saglamis olacaklarini belirten Prof. Dr. Karahan, “TOGG yatirimiyla birlikte bu isin yan sanayisi olusacak. Sarj istasyonlari, servis aglari, aslinda yeni is alanlari meydana geliyor. Bu is alanlarina biz ögrencilerimizi hazirliyoruz. Buradaki isin boyutu sadece 2 yillik ön lisans programiyla sinirli degil. Biz bunun servis aglarinda çalisacak sertifikali eleman boyutunu da düsündük. Bu yeni is alanlariyla birlikte ögrencilerimiz yerli aracimiz daha banttan inmeden bu sektöre hazir hale geliyorlar. Bunun hem Bursa için hem de ülkemiz için faydali olacagini tahmin ediyoruz” diye konustu.

Programin su an sadece örgün egitim düzeyinde 2’li egitimini de açip ögrenci kapasitesini iki katina çikartmayi hedeflediklerini belirten Karahan, “Üniversitemizde Gemlik Meslek Yüksekokulu’nda da ayni program açildi. Önümüzdeki yil orasi da ögrenci almaya basliyor. Bu sekilde baktigimizda 150’ye yakin ögrencinin yillik bu programlarda ögrenim görmesi kapisi açilmis oluyor. Tabii önümüzdeki yillarda biz bu isi sadece ön lisans boyutuyla birakmayacagiz” dedi.

Sadece üretim degil, satis sonrasina da yönelik egitimlerin verildigini belirten Uludag Üniversitesi Ögretim Görevlisi Hibrit ve Elektrikli Tasitlar Programi Baskani Cafer Kaplan ise, “Derslerimizin içerigini hazirlarken Amerika, Ingiltere, Fransa gibi ülkelerde bu egitimin nasil yapildigiyla ilgili arastirma yaptik. Oralardaki ders içeriklerini birebir inceleyerek buradaki derslerimizin içeriklerini ve dönem siralamasini yurt disindaki örnekleri birebir uygulayarak programimiza uyguladik. Programdaki ders içeriklerine baktigimiz zaman sadece üretim degil, satis sonrasina yönelik içerikler de söz konusudur. Derslerde özellikle hibrit ve elektrikli araçlarin elektrik motoru, inverter konverter grubumuz, batarya grubumuz, bataryanin onarimi ve revizyonuyla ilgili dersler çok detayli bir sekilde hem seçmeli olarak hem de zorunlu olarak programa yaymis durumdayiz. Toplam 4 dönemlik bir egitimimiz var. Bu 4 dönem içerisinde mümkün oldugunca ögrencilerimize pratik egitim vererek egitimlerini sürdürmeye çalisiyoruz. Araçlar üzerinde yapacagimiz uygulamalarda birinci öncelik yüksek gerilimli çalismalarda oldugu için is güvenligidir. Bu konuyu her dersin içerisine yedirdik. Derse baslamadan önce bununla ilgili 2-3 hafta egitim veriyoruz. Çünkü içerige baktigimiz zaman teknik boyutunun disinda güvenlik birinci plana çikiyor. Bildigimiz bütün araç markalari artik ya hibrit ya da full elektrikli araçlar getiriyor. Dolayisiyla burada kalifiye çalisacak personel lazim, bizim de bu programimizda kurmus oldugumuz altyapi tamamen buna yönelik. Satis sonrasinda eger ögrenci çalismak isterse problem çikmadan rahatlikla sahada çalisabilecek düzeyde olacak. Ögrencilerimizin sahada is bulamama gibi sikintilar yasamayacaklarini düsünüyoruz” seklinde konustu.

Ögrencilerden Ahmet Hakan Sengül, “Istanbul’dan geldim. Bu bölümü sektöre ara eleman eksikliginden dolayi tercih ettim. Dünyada ve Türkiye’de gelisen bir meslek. Okul bittikten sonra gidisata göre DGS ile 4 yila tamamlamayi düsünüyorum. Bu bölüm 7 tane mühendislik için sans veriyor” dedi.

Kaynak: İHA