Diyabette Erken Tani Ve Tedavi Önemli

İçel Büyüksehir Belediyesi Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi, 14 Kasim Dünya Diyabet Günü kapsaminda farkindalik ve bilinçlendirme etkinligi düzenledi. Ulu Cami önüne kurulan stantta kan sekeri ölçümü yapan ekipler, vatandaslari hastalikla ilgili bilgilendirirken, erken taninin önemine dikkat çekti.

Diyabette Erken Tani Ve Tedavi Önemli
Stantta, Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi bünyesinde görev yapan hemsireler tarafindan vatandaslarin kan sekeri ölçümleri yapildi. Ölçüm sirasinda kan sekeri normal düzeyde olmayan vatandaslar ilgili saglik kuruluslarina yönlendirildi. Vatandaslarin hastalikla ilgili merak ettigi sorulari ise Evde Saglik ve Bakim Birimi’nde görev yapan Doktor Serdar Sirin yanitladi. Etkinlikte, diyabetin erken tani ile kontrol altina alinabildigine dikkat çekilirken, seker hastaligi ile mücadelede hareketli bir yasam sürmenin, dogru ve saglikli beslenmenin önemine vurgu yapildi. Ölçüm yapilan vatandaslara, içerisinde kati sabun, kagit sabun ve dezenfektanin bulundugu hijyen kiti de hediye edildi.

Amaçlarinin diyabet hastaligina karsi farkindalik olusturmak oldugunu ifade eden doktor Serdar Sirin, “Kan sekeri ölçümü yapiyoruz ve gerekli önerilerimizi sunuyoruz. Amacimiz erken tani; mümkünse hastaligi yakalamak ve yönlendirmek. Bir an evvel tani alip, ilaç tedavisine baslatmak. Erken tani her hastalikta önemli, sekerde de önemli. Çünkü uzun dönem komplikasyonlari gelisebiliyor. Gözde, böbreklerde çok farkli bazi komplikasyonlara sebep olabiliyor. Bu nedenle tedaviye erken baslamak son derece önemli” dedi.

Vatandaslara önerilerde bulunan Sirin, “Diyabet konusunda genel önerimiz diyetlerine son derece dikkat etmeleri, özellikle aile öyküsü varsa kontrollerini yaptirmalari. Aile öyküsü yoksa bile mutlaka arada sekerlerini ölçtürmeleri gerekiyor” diye konustu.

Kan sekeri sinirda çikan ve Doktor Sirin’in önerilerini dinleyen Zehra Koral, etkinligi faydali buldugunu söyledi.

Koral, “Biraz dikkat etmem gerekiyor. Olumlu bir etkinlik. Vatandaslar saglik durumlarini buradan kontrol edebiliyorlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA