Bu Çiçegi Kopartmanin Cezasi Dudak Uçuklatiyor

Sakarya’nin Kocaali ilçesinde nesli tükenmekte olan kum zambaginin tohum dökme dönemi basladi. Plaja renk katan ve koruma altina alinan çiçegi kopartmanin cezasi ise adeta dudak uçuklatiyor.

Bu Çiçegi Kopartmanin Cezasi Dudak Uçuklatiyor
Sakarya’nin kuzeyinde 14 kilometre uzunluga sahip Kocaali sahiline renk katan kum zambaklarinda tohum dökme dönemi basladi.

Özellikle yaz aylarinda kendiliginden yetisen ve nesli tükenmekte olan çiçekler, görüntüsü ve kokusuyla ilgi çekiyor. Bölge halki tarafindan kum zambaginin ana vatani olarak nitelendirilen ilçede çiçek, bilinçsizce koparilmasinin önlenmesi amaciyla koruma altina alindi. Plaja gelen misafirlerin bilgilendirilmesi için de farkli noktalarda uyari levhalari bulunuyor. Nesli tükenmekte olan bitkiler arasinda yer alan kum zambaklarini koparmanin cezasi ise adeta dudak uçuklatiyor.

24 saat gözetim altindalar

Kocaali ilçesinin kum zambaginin ana vatani oldugunu belirten Sezgin Genç, “Kum zambaklari çok ender yetisir burada da anavatani gibi benimsemis dolayisiyla bu bölgede çok iyi yetisiyor. Koruma altinda Türkiye genelinde ama burada biraz daha ön planda sahil seridinde komple tabelalar yardimiyla insanlara dokunulmasi, sökülmesi, buradan alinarak baska bir yere götürülmesi konusunda uyarilar bulunuyor ve yasaklanmistir ki cezasi da agirdir. Suan mevsimsel olarak tohumlama dönemi tohumlari da koruma altinda ve bunlar 24 saat gözetim altindalar” dedi.



"Kuluçka gibi kendini topragin altina atar"

Kum zambaklarinin yetismesinden bahseden Genç, “Birçok bitki gibi kendi ortamini sagladiktan sonra çimlenir ve alinip yine korumasi olan yere dikilir ve orada yetistirme ortami saglanabilir. Bunlarin bakimi dogal sekilde oluyor, yani kimse bunlara dokunmuyor. Dokunulmadigi için de kendiliginden çogaliyor. Her mevsim oldugu gibi temmuz, agustos gibi çiçeklerini açar ve tohumlarini da onuncu ayin sonu, on birinci ayin basi gibi tohumlarini döker. Kis döneminde ise kuluçka gibi kendini topragin altina atar, bu sekilde bekler. Yaklasik bir sene sonrasinda da kendini korudugu için bozulmaz ve çimlenme ile çiçek açma dönemi olur” diye konustu.



"Cezasi agir, sebebi ise Türkiye’de çok zor yetisir"

Nesli tükenmekte olan çiçegin kopartilmasinin cezasinin agir oldugunu aktaran Genç, “Kum zambaginin sökülmesinin cezasi bildigim kadariyla 80 bin lira degerinde. Cezasi agir, sebebi ise Türkiye’de kum zambagi çok zor yetisir ama maalesef bazi insanlar bunu bilmiyor. Bilmedikleri için de kopartiyorlar. Bana göre bunlarin her birinin kök derilerinin kodlanmasi, numaralandirilmasi ve numara itibariyla bunlarin tek tek kontrol edilmesi gerekiyor ki söküldügü anlasilsin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA