'Frigya Jeoparki Arama Toplantisi' Gerçeklestirildi
Eskisehir Valiligi ve Anadolu Üniversitesi is birligi ile yapilan “Bütünlesik Bölgesel Kalkinma Araci Olarak Frigya Jeoparki Arama Toplantisi” gerçeklestirildi.

Toplantida, kirsal alanlardaki dogal ve beseri kaynaklari koruyarak bölge sakinlerinin refahini iyilestirecek bir kirsal kalkinma modeli önerisi olarak Frig Vadisi’ne kurulmasi planlanan jeopark tüm yönleri ile ele alindi.
“Dünyanin bir mirasi olarak kazandirabilecek bir proje”
Frigya Jeoparki’nin potansiyel olarak birçok ülke vatandasinin seyahat motivasyonlarina uygun oldugunun belirtildigi toplantinin açilisinda konusan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, “Frigya Jeoparki, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskisehir il sinirlari içerisinde yüzyillarca yasamis bir medeniyetin besigi. Biz 3 il olarak da Anadolu Üniversitesi olarak da bu ortak kültürü birlikte nasil tekrar canlandiririz onu düsündük. Her ilin kendine ait güzellikleri, zenginlikleri ve hazineleri var. Frigya uygarligi gibi bir medeniyet yillarca burada yasamis. Tabi ki birçok baska medeniyet de Osmanli ve Türkiye Cumhuriyeti’ne gelene kadar bu topraklarda yasamislar. Bu topraklarda yasamislarsa demek ki bu topraklarda hâlâ çok güzel hazineler var. Jeopark projesi de bunlardan bir tanesi. Bunlari ortaya çikarabilecek, bunlari dünyanin bir mirasi olarak kazandirabilecek bir proje. Hem de bu güzel 3 ilimizin bir araya gelmesine vesile olacak bir proje olarak düsünüldü. Zaten bir jeopark projesine geçebilmesi için, olursa insallah Kula Bölgesi’nden sonra Türkiye’deki UNESCO tarafindan ilan edilmis ikinci jeopark olacak. Bu belki de tarihe not düsülecek güzel bir güç birligi, is birligi, gönül birligi olacak” ifadelerini kullandi.
“Refah ve bütünlesik bir kalkinmanin olmasini amaçliyoruz”
Konusmasinda, ‘Bütünlesik Bölgesel Kalkinmada Jeoparklarin Önemi’ basligini ele alan Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Semra Günay Aktas, “Kirsal alanlardaki dogal ve beseri kaynaklari koruyarak bütün sakinlerinin yasam kalitesini, ekonomik refahini gelistirmeyi ve böylece bir kalkinma modelinin uygulanmasini öneriyoruz. Geldigimiz noktada sadece ülkemiz için degil; dünyada kirlar ve sehirlerarasindaki gelismislik farklari hizla artmakta. Kirlar bosalmakta, sehirlere göç yasanmakta. Bu durum hem kirsal alanlarda hem de sehirsel alanlarda sorunlari tetiklemekte. Biz aslinda kirlar ile sehirlerarasindaki esitsizligin ortadan kaldirilmasi, daha refah ve bütünlesik bir kalkinmanin olmasini amaçliyoruz” dedi.
Toplanti, UNESCO Global Jeoparklar Üyesi ve Türkiye Temsilcisi Dr. Ögretim Üyesi Erdal Gümüs’ün ‘Jeoparklar ve UNESCO Jeoparklar Agi’ konusunda bir konusma yapti. Etkinlik, katilimcilarin beyin firtinasi, yapilandirilmis grup toplantisi ve sonuç toplantisi ile devam edecek.
