DATÜB'den Ahiska Sürgünün 77. Yili Mesaji

Dünya Ahiska Türkleri Birligi (DATÜB) Genel Baskani Ziyatdin Kassanov, Ahiska Türklerinin sürgün edilisinin 77. yildönümü nedeniyle mesaj yayimladi.

DATÜB'den Ahiska Sürgünün 77. Yili Mesaji
Dünya Ahiska Türkleri Birligi Genel Baskani Kassanov, Ahiskali Türklerin vatanlarindan sürgün edilisinin acisinin 77 yildir dinmedigini, vatan hasretine ragmen tüm zorluklari asarak ayakta kalmayi basardiklarini belirttigi mesajinda, "Aci dolu yasanan olaylari asla unutmadik. Sürgünle yok edilmeye çalisilan Ahiskali Türkler ayakta kalarak zorluklari yenmis, birlik ve beraberligini saglayarak 77 yildir milli kimliklerini, kültürlerini, dilini, dinini unutmadan bu degerleri ile yasamistir. Yasadiklari ülkelerde yerli halkla kardesçe yasayan, ülkelerine ekonomik katki saglayan ve ayni zamanda çaliskan bir millet olmustur. Bundan önce oldugu gibi bundan sonraki hayatimizda da birlik ve beraberlik içerisinde DATÜB olarak vatan Ahiska’ya dönmek isteyen milletimizin haklarinin iadesi, milletimizin bulunduklari ülkelerdeki sorunlarin çözümü ve daha nice güzel yarinlar için çalismalarimizi sürdürmek en önemli prensiplerimiz olacaktir. Bu duygularla 77 yil önce sürgünde hayatini yitiren aziz sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhlari sad, mekanlari cennet olsun. Allah milletimize bir daha bu gibi acilar yasatmasin" ifadelerine yer verdi.

"Ahiskali Türkler mücadelecidir"

DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar ise, "Günümüzde DATÜB etrafinda örgütlenen Ahiska Türkleri göç ve sürgünün tahribatini ayriligin vatandan uzak kalmanin zorlugunu yasamalarina ragmen dokuz ülkede varliklarini sürdürüyorlar.1944 sürgünden günümüze ayaklari üstünde duran Ahiskali Türkler yasadiklari ülkeler bagliliklari ile örnek gösteriliyorlar" dedi.

Uçar, "Ahiskali Türklerin topraklarina dönme ümidi hiç bitmedi. Günümüzde Gürcistan sinirlari içinde yer alan Ahiska bölgesinde yaklasik 20 bin insan yasiyor. Yillar içinde gelisen yeni durumdan dolayi bölgenin nüfusun çok küçük bir bölümü Türklerden olusmakta. Ahiskali Türklerin çogunlugu, zorunlu sürgün edildikleri yerlerde veya daha sonra göçtükleri dünyanin 9 ülkesinde yasamlarina devam ediyor. Bugün tarafsiz uluslararasi raporlara ve Dünya Ahiskali Türkler Birligi verilerine göre, bugün 600 bin Ahiska Türkü vatanlarindan ayri baska ülkelerde yasamlarina devam ediyor. Ahiskali Türkler Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Kirgizistan, Ukrayna, ABD ve Avrupa ülkelerinde yasamlarina devam ediyor. 1991 yilinda SSCB’nin çökmesiyle gündeme gelen Ahiskali Türklerinin topraklarina dönmesi geçen zaman içinde çözülemedi. Dünya Ahiskali Türkler Birligi hem BM hem de AB nezdinde çalismalari ve Türkiye’nin destegi ile Gürcistan 2007 yilinda kabul edilen Ahiskali Türklerin ana vatanlarina geri dönüsünü kapsayan yasayi kabul etti. Günümüze kadar Tiflis yönetimi yasanin uygulanmasinda adimlari istenilen arzu edilen sekilde atmadi. Tüm olumsuzluklara ragmen Dünya Ahiskali Türkler Birligi Genel Baskan Kassanov liderliginde çalismalarina ara vermeden devam ederek bu haksiz sürgünle alinan haklarin geri alinmasi mücadelelerini sürdürmeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA