Çekya'da Asi Karsitlarindan E-Posta Ile Sabotaj

Çekya’da asi karsitlari tarafindan hijyen istasyonlarina binlerce gereksiz e-posta gönderilirken, Saglik Bakani Adam Vojtech söz konusu eylemi “sabotaj girisimi” olarak nitelendirerek, suç duyurusunda bulunulacagini bildirdi.



Çekya’da korona virüs (Covid-19) vakalariyla temasli takibi, salgin yönetimi, evde hasta izleme, filyasyon ve ülkeye giris yapanlarin takibi gibi görevleri yürüten hijyen istasyonlarina e-posta ile sabotaj girisimi gerçeklestirildi.

Sarkici Daniel Landa tarafindan kurulan ve Covid-19 önlemleri ve asi karsitlarini bir araya getiren Zlaty Spendlik (Altin Igne) isimli hareketin gönderdigi binlerce e-mail nedeniyle hijyen istasyonlari islerini yapamama noktasina geldi.

Çekya’da 106 sayili Bilgiye Serbest Erisim Yasasi nedeniyle gelen tüm e-postalara cevap vermesi gereken hijyen istasyonlari e-postali sabotaj girisimi nedeniyle zor günler yasiyor. Prag hijyen istasyonu e-posta sistemini kapatmak zorunda kalirken, Saglik Bakani Adam Vojtech konu ile ilgili sosyal medya hesabindan açiklamada bulundu. Bakan Vojtech yaptigi açiklamada söz konusu eylemi “sabotaj girisimi” olarak nitelendirerek, “Hijyen istasyonlari, Zlaty Spendlik (Altin Igne) hareketi tarafindan 106 sayili kanun kapsaminda yaklasik 10 bin gereksiz basvuru aldi. Bu etkinlige katilanlar bilmelidir ki onlar nedeniyle daha fazla insan hastanelere yatmak zorunda kalacak. Bakanligimiz yapilan sabotaj hakkinda suç duyurusunda bulunacak” dedi.



Alakasiz sorular soruluyor

Zlaty Spendlik tarafindan hijyen istasyonlarina gönderilen e-postalarda, bugüne kadar kaç teftis yapildigi, kaç karantina karari verildigi veya kaç ögrencinin karantinaya alindigi gibi teknik sorularin yani sira “Bugün ne yedin?”, “8 Kasim’da neredeydin?” ve “9 Kasim’da ne yaptin?” gibi alakasiz sorular da bulunuyor.

“Ignenin acisini onlar da hissetsin”

Zlaty Spendlik yaptigi duyuruda “Herkesten devam eden denetimler hakkinda hijyen istasyonlarina soru sormanizi rica ediyoruz. Hijyen istasyonlarinin sizler için cevap hazirlama çalismalari sirasinda geçirecekleri vakit vatandaslarimiza yapilan zorbaliklarin gecikmesini saglayacak. Onlari igne gibi yapistiralim ve ignenin acisini onlar da hissetsin” denildi.

“Saldiri kabul edilemez”

Saglik Isçileri Sendikasindan yapilan açiklamada ise "Hijyen hizmeti için gereginden fazla çalisan personele saldirmak kabul edilemez ve halk sagliginin korunmasinda vazgeçilmez bir kurum olan hijyen istasyonlarinin isleyisini tehdit ettigi gibi vatandaslarin sagligini ve yasamini da tehdit etmektedir” denildi.

Sarkici Daniel Landa tarafindan kurulan Zlaty Spendlik (Altin Igne) isimli hareket, pandemi nedeniyle uygulanan asi, kapanma ve maske gibi önlemlerin gereksiz oldugunu ve anayasaya aykiri oldugunu savunuyor.
Kaynak: İHA