ABD Ile Çin Iklim Konusunda Anlasma Yapti

Dünyanin en büyük iki karbon emisyonu üreten ülkesi ABD ve Çin, Glasgow Iklim Zirvesi kapsaminda iklim degisikligiyle mücadelede is birligini hizlandirmak için anlasma yaptiklarini açikladi.

ABD Disisleri tarafindan paylasilan iki ülke ortak açiklamasinda, ABD ve Çin'in iklim degisikligi konusundaki çabalari memnuniyetle karsiladigi ancak Paris Anlasmasi'nin hedeflerine ulasmak için yapilmasi gerekenler ile mevcut çabalar arasinda önemli bir bosluk oldugunu kabul ettigi ifade edildi.

Açiklamada, iki tarafin is birligi yapmayi planladigi konular, söyle siralandi:

"2020'lerde sera gazi emisyonlarinin azaltilmasiyla ilgili düzenleyici çerçeveler ve çevresel standartlar olusturmak; temiz enerji geçisinin toplumsal faydalarini maksimize etmek; son kullanim sektörlerinin karbon emisyonunu azaltmak ve elektrik kullanimini tesvik edecek politikalar üretmek, yesil tasarim ve yenilenebilir kaynak kullanimi gibi döngüsel ekonomiyle ilgili kilit alanlar kurmak, dogrudan hava yakalama gibi teknolojileri konuslandirmak ve uygulamak."

Anlasmada, "ABD, 2035 yilina kadar karbon kirliligi içermeyen yüzde 100 elektrige ulasma hedefi belirlemistir. Çin, ise bes yillik plan kapsaminda kömür tüketimini azaltacak ve bu çalismayi hizlandirmak için elinden gelen çabayi gösterecektir." denildi.

Ortak açiklamada, anlasmada her iki ülkenin gelismekte olan ülkelerin iklim konusunda ihtiyaçlarini karsilamak için 2025 yilina kadar her yil ortaklasa 100 milyar dolar yardim yapmayi taahhüt ettigi bilgisi paylasildi.

Kaynak: AA