2022 Bütçe Görüsmeleri

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, HDP’li Gergerlioglu’nun iddialarina iliskin, “Bakanligimizda zaman zaman yaptigimiz atamalari baska yerlere çeken bir anlayisla karsi karsiyayiz. Bu soruyu soran Ömer Faruk Gergerlioglu’na önce sunu söylemek isterim. Sirtini vesayete, cuntaya, mafyaya, FETÖ’ye, PKK’ya dayayip, millete parmak sallama dönemi bitmistir, efendilik yapma dönemi bitmistir. Bunu da AK Parti bitirmistir” dedi.

2022 Bütçe Görüsmeleri
2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap kanun Teklifi görüsmeleri Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve bagli kuruluslarin bütçeleri ile devam etti. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum milletvekillerinin sorularini cevapladi.

“Partinizin baskanlari tarafindan yönetilen sehirlere bir bakin, kafanizi çevirip nereye baksaniz orada bizim projemizi, bir mührümüzü göreceksiniz”

Bakan Kurum, belediyeler konusunda ayrimcilik yapildigi iddialarina iliskin, “Hiçbir siyasi ayrim gözetmeden, o hangi belediye, bu hangi belediye bakmadan sehirlerimizin gelecegini ilgilendiren sayisi on binleri bulan projelerimizi baslattik. Hamdolsun önemli bir kismini da tamamladik. Bir kisim projelerimizin çalismalari ise devam ediyor. Benim iddia sahiplerinden ricam sudur; belediye baskanlarinizla bir konusun. Partinizin baskanlari tarafindan yönetilen sehirlere bir bakin. Kafanizi çevirip nereye baksaniz orada bizim projemizi, bir mührümüzü göreceksiniz, AK Parti mührünü göreceksiniz. Bir kere, 2002 yilindan sonra yaptigimiz reformlarla yerel yönetimlerimizin yetki alanlarini siz degil, biz genislettik. Gelirlerini siz degil, biz artirdik. 2014 yilinda 30 büyüksehir belediyesine aktarilan pay yüzde 5’ten yüzde 6’ya, büyüksehir ilçe belediyelerine aktarilan pay ise yüzde 2,5’tan yüzde 4,5’e biz çikardik” ifadelerini kullandi.

“Bizim tek bir derdimiz var, o da milletimize hizmet etmek”

Kurum, kentsel dönüsüme iliskin olarak, “Sadece bu yilin ilk 9 ayinda yerel yönetimlere aktarilan miktar 94.4 milyar lira oldu. Bugün sizin partiniz tarafindan yönetilen Izmir’de tarihinin en büyük kentsel dönüsümünü biz baslattik. Antalya’dan Istanbul’a, Ankara’dan Adana’ya, Sinop’tan Tunceli’ye, Mugla’ya muhalefet partilerinin yönetiminde olan tüm illerde on milyarlarca liralik yatirimlar yapiyoruz. Bizim tek bir derdimiz var, o da milletimize hizmet etmek. 84 milyon vatandasimiza hiçbir ayrim yapmadan, hak ettigi sartlarda yasam alanlari sunmaktir” seklinde konustu.



“Izmir’de baslattiginiz bir tane kentsel dönüsüm çalismasi var mi, söyler misiniz?”

Izmir’de yapilan çalismalarla ilgili Bakan Kurum, “Bir kere, Gazi Mustafa Kemal’in ‘magrur Izmir’ini’ 25 yilda, ‘magdur Izmir’ yapan sizsiniz. Bana Izmir’de 25 yildir ne yaptiniz söyler misiniz? Baslattiginiz bir tane kentsel dönüsüm çalismasi var mi, söyler misiniz? Izmir’de bir deprem oldu. Hepimiz Izmir’e kostuk. Güzel Izmir’imizde vatandaslarimizin yaralarini sarmak için devletin tüm kurumlariyla seferber olduk. Depremin merkezi Bayrakli’da gitmedigimiz sokak, ziyaret etmedigimiz ev kalmadi” diye konustu.

Bakan Kurum, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioglu’nun iddialarina iliskin, “Bakanligimizda zaman zaman yaptigimiz atamalari baska yerlere çeken bir anlayisla karsi karsiyayiz. Bir kere bu soruyu soran Ömer Faruk Gergerlioglu’na, önce sunu söylemek isterim. Sirtini vesayete, cuntaya, mafyaya, FETÖ’ye, PKK’ya dayayip, millete parmak sallama dönemi bitmistir, efendilik yapma dönemi bitmistir. Bunu da AK Parti bitirmistir. Kimse, arkadaslarimiz hakkinda mesnedi olmayan iddialarda bulunmasin. Bunu söyleyen önce kendine bakacak, su anda is tuttugu kökü disarda, kendi içeride arkadaslarina, birlikte yol yürüdüklerine, is tuttuklari ABD’deki FETÖ trollerine bakacak” dedi.

Bakan Kurum’un sözlerinden sonra HDP milletvekilleri Kurum’a tepki gösterdi. AK Parti milletvekilleri de HDP milletvekillerine tepki gösterdi. Bakan Kurum ile HDP milletvekilleri arasinda da tartisma çikti. Bunun üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Cevdet Yilmaz oturuma ara verdi.

“Kanal Istanbul, bogazimizin özgürlük projesidir”

Aranin ardindan konusmasina devam eden Bakan Kurum, Kanal Istanbul ile ilgili olarak, “Kanal Istanbul’u kime sordunuz diyenlere cevabimiz su; milletimize sorduk. Kanal Istanbul, Cumhurbaskanimizin milletinin onayina sundugu, milletin de onay verdigi büyük bir projedir. Kanal Istanbul, bogazimizin özgürlük projesidir. Yüzde 52’si yesil alanlardan olusan Türkiye’nin en çevreci sehircilik projesidir. Yapacagimiz rezerv konutlarla Istanbul’u depreme hazirlayan büyük bir dönüsüm projesidir. Sayin vekil bilim insanlarinin olumsuz görüsleri var dedi.

Su bilim insanlarini bile ayiran, ayristiran akli artik terk edin. Biz, Kanal Istanbul’da Cumhuriyet tarihinin en genis katilimli, en seffaf ÇED sürecini yürüttük. ÇED Raporunu, 200 bilim insanimizin katkilariyla hazirladik. Deniz arastirmalari yaptik. Dalga, taskin, su kalitesi, yeralti suyu, deprem ve tsunami modelleme çalismalarini titizlikle yürüttük. Kanal Istanbul çevresine 1.5 milyon nüfus gelecek yalanlarina hala devam ediyorsunuz. Projenin planlamasini biz yapiyoruz. Bizim böyle bir seyden haberimiz yok. Hem ÇED’de hem de planlamamizda 500 bin nüfusu geçmiyoruz. Disaridan nüfus gelmiyor” ifadelerini kullandi.

“Dünyadan da, Kastamonu’dan hiç haberin yok”

Bakan Kurum, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltaci’nin ‘Kastamonu Abana ve Bozkurt ilçelerinde sanayi siteleri ile ilgili hiçbir islem yapilmadi, bütün esnaf magdur’ iddialarina cevap verdi. Kurum, “Dünyadan da, Kastamonu’dan hiç haberin yok. Öyle zannediyorum ki, Kastamonu’ya da uzun süredir gitmiyorsun. Kastamonu’da sanayi sitelerimizin sözlesmelerini yaptik. Insaatlarini baslattik. Yüzde 25’ini tamamladik. Vatandaslarimiza söz verdigimiz gibi 4 ay sonra teslim edecegiz. Buradan davet ediyorum Insallah açilisini birlikte yapalim” seklinde konustu.



“Milletimizi rahatlatan yesil alanlara, milletin bahçelerine nasil karsi çikar, anlamak hakikaten mümkün degil”

Millet Bahçeleri’ne iliskin Bakan Kurum, “TOKI’nin millet bahçesi yapmasindan, yesil alan üretmesinden neden rahatsizsiniz. TOKI bugün dünyada hiçbir ülkenin yapamadigini yapmis, büyük çogunlugu dar gelirli olan bir milyon 100 bin insanimiza, bir milyon 100 bin ailemize ev sunmus, isyeri sunmus. Durmamis okullar yapmis, 19 üniversite yapmis, devletin en gözde kamu binalarini yapmis. Yetmemis, yüzlerce park yapmis, cami, kres, ticaret merkezi, oyun alani yapmis. Içeriye sigmamis, gitmis yurt disinda binlerce konut yapmis, Arnavutluk’ta deprem olmus, kardeslerimizin yardimina kosmus, Endonezya’da tsunami olmus, deprem olmus kosmus konut yapmis, okul yapmis, yurt yapmis. Bugün TOKI’miz; bu ülkenin en çok yesil alan, en çok insan merkezli sosyal donati üreten kurumudur. TOKI karinca gibi çalismis. Dün planli kentlesme lazim dendi, gitti planlarini yapti. Konut seferberligi dendi, gitti milyon konut üretti. Simdi vazifesi yatay mimari esasli, zengin imkânlara sahip, yesilin içinde bir proje mantigiyla, hem sosyal konutlarini yapmak, hem de Türkiye’nin 81 iline millet bahçesi kazandirmak, sosyal konut üretmektir. Her firsatta, çevreci, dogasever oldugunu dile getiren bir insan; nasil olur da tam 30 milyon insanin yürüme mesafesinde olan, spor alanlariyla saglik sunan, yesil alanlariyla oksijen sunan, aktivite alanlariyla milletimizi rahatlatan yesil alanlara, milletin bahçelerine nasil karsi çikar? Anlamak hakikaten mümkün degil” diye konustu.



“Özellikle HDP, millete faydasi olan, dogamiza faydasi olan, çevremizi koruyucu hiçbir adimin içerisinde olmadi, olamaz”

“Özellikle HDP, millete faydasi olan, dogamiza faydasi olan, çevremizi koruyucu hiçbir adimin içerisinde olmadi, olamaz” diyen Kurum söyle konustu:

“Biz en azindan icraat anlaminda, belediyeleri yönettikleri dönemde tek bir dogru, güzel, çevreci adimin atildigini görmedik. Diyarbakir’a döktükleri betonu gördük, belediye kasasinda olmasi gerekirken, milletin cebinde olmasi gerekirken, belediye kaynaklarinin terör örgütlerine nasil peskes çekildigini gördük. Milletimize de açikladik. Siz de o süreci çok iyi bilirsiniz. O rantçi ifadelerini de aynen iade ediyorum. Kimin rantçi, kimin yagmaci, kimin talanci, kimin tahribatçi oldugunu milletimiz çok iyi biliyor.”

“Kendisi yalan ifadelerini söylemeye devam ediyor. Bana yalan söylüyor diyor”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioglu’na AK Parti milletvekilleri Kurum’a yönelik olarak ‘çemkirmeye gelmedi’ sözlerine tepki gösterdi. Bakan Kurum, “Ömer Faruk Gergerlioglu kendisi çemkiriyordur. Kendisi yalan ifadelerini söylemeye devam ediyor. Bana yalan söylüyor diyor. Sözlerimin arkasindayim. Kendisi gelecek, Twitter’dan, Facebook’tan duyduklariyla, efendim evraklariyla, gelip burada bize hesap sormaya kalkacak, bizde hiçbir sey söylemeyecegiz. Devletin hakimi, savcisi var, hukuk düzeni var. Hukuk düzeninde yapilmasi gerekenler yapilir. Bizde verecek bir hesabimiz varsa, veririz. Sözlerinizi aynen size iade ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA