Amsterdam'da 'Sultan'dan Kraliçe'ye' Piyano Dinletisi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Amsterdam Ofisi'nde "Sultan'dan Kraliçe'ye" piyano dinletisi gerçeklestirildi.

YEE Amsterdam Ofisi tarafindan düzenlenen ve müzikseverlerin yogun ilgi gösterdigi programa Türkiye'nin misyon temsilcileri de katildi.

Programda, Yildiz Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Evren Kutlay tarafindan, 2. Abdülhamid'in birçok müzisyene hazirlattigi düsünülen albümdeki eserler icra edildi.

AA muhabirine açiklamalarda bulunan müzikolog Doç. Dr. Kutlay, yaptigi arastirmalarda Romanya Kraliçesi Elizabeth'in bir piyanist oldugunu tespit ettigini, 1876 tarihli albümün 2. Abulhamid tarafindan Elizabeth'e hediye edildigini düsündügünü kaydetti.

2. Abdulhamid'in dünya müzigindeki gelismeleri yakindan takip eden ve diplomaside sanati çok iyi kullandigini belirten Kutlay, Abdulhamid'in ayni zamanda iyi bir piyanist oldugunu ifade etti.

Kutlay, iki bölümden olusan albümün ilk bölümünün Osmanli marslarindan ikinci bölümünün ise Batiya uyarlanmis Türk müziklerinden olustugunu belirtti.

Albümde yer alan eserlerin bir kisminin ilk Müslüman nota basimcisi Haci Emin Efendi'ye ait oldugunu dile getiren Kutlay, Muzika-yi Humayun'un direktörlerinden Dede Efendi'nin torunu Rifat Bey'in Sultan 5. Murad ve 2. Abdulhamid için besteledigi dualarin da eserde yer aldigina dikkati çekti.

- Eser Hollanda'da ortaya çikti

Türk ve Arap Dünyasi Arastirma Merkezi Baskani Dr. Mehmet Tütüncü tarafindan Hollanda'da bir müzayedede rastlanan 1876 tarihli albümün, Osmanli Padisahi 2. Abdülhamid'e ait oldugu düsünülüyor.

Tütüncü, albümü satan firmadan eserin 2. Abdülhamid tarafindan Carmen Sylvia adiyla bilinen Romanya Kraliçesi Elizabeth'e hediye edildigini ögrendigini kaydetti.

Tütüncü, eserin Hollanda'ya gelisini ise "Daha sonra Kraliçe eseri hizmetkari ve sirdasi olan Euphrosine de Gradisteano'ya hediye etmis. Belçikali bir asilzade ile evlenen Gardisteano'nun ölümünden sonra albüm, 100 yil Gradisteano ailesi tarafindan muhafaza edilmis ve 2018'de Hollandali bir koleksiyoncu tarafindan satisa sunuldu." sözleriyle anlatti.

12 parçanin notalarindan olusan eseri satin alan YEE Amsterdam Direktörü Abdullah A. Altay ise eserlerin ilk defa seyirci önünde icra edilmis olmasindan duydugu mutlulugu dile getirdi.

Kaynak: AA