Bafra Ovasi'nda Çeltik Hasat Senligi
Samsun’un Bafra Ovasi’nda “7. Çeltik Hasat Senligi” gerçeklestirildi. 2 bin 344 çeltik üreticisinin 140 bin dekar alanda çeltik üretimi yaptigi Bafra Ovasi’nda düzenlenen etkinlikte Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, biçerdöverle çeltik hasadi yapti.

Senlikte konusan Bafra Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, “Tarimda en büyük sikinti 4 kalem: Mazot, gübre, ilaç ve hayvan yemi. Bu 4 kalemde devletimiz çiftçilere bu destekleri verirse, biz Türkiye’yi bakacak bir araziye sahibiz” dedi.
Bafra Belediye Baskani Hamit Kiliç, Bafra Ovasi’nin Türkiye’nin en önemli ovalarindan bir tanesi oldugunu vurgulayarak, “Sadece Karadeniz’in degil, Türkiye’nin önemli ovalarindan bir tanesi. Her sey yetisiyor. Özellikle son yillarda çeltik üretiminin artmasi, bu bölgenin önemini daha da arttiriyor. Su sikintimiz yok. Bunu söylerken tabii ki suyun önemini bilmemiz gerekir. Damlama sulama su anda gündemde. Bunu da ovamizda yayginlastirirsak çok daha güzel olacak. Suyu verimli kullanacagiz” diye konustu.
Bafra Kaymakami Cevdet Etürkmen, geçen yil ‘Çeltik Üretim Sistemi’ ismini verdikleri bir yazilim gerçeklestirdiklerini açiklayarak, “Bu yazilim sayesinde Bafra’da kaç üreticimizin bulundugu, bunun hangi alanlari kullandigi, ne çesit sulama yöntemleri kullandigi, tohum çesidi ve rekoltesi tespit edilerek Bafra’nin istatistik bilgilerinin kayit altina alinmasi saglandi” bilgilerini verdi.
“Tarimsal sanayiye dogru dönmemiz lazim”
Damlama sulamanin artirilmasi gerektigine isaret eden Samsun Valisi Zülkif Dagli ise sunlari söyledi:
“Bafra deyince tarim anlasiliyor. Ancak bundan sonra biraz daha nitelikli tarim ve stratejik bir tarima dogru evirilmemiz gerekiyor. Bu yolda da ilerliyoruz. Bu manada Bafra’miz Türkiye’nin önemli bir tarim üstü, stratejik bir noktasi haline gelecek. Tarim arzi ve güvenligi bakimindan bunun için hep birlikte ugrasiyoruz, ugrasacagiz. Bizim yapmamiz gereken önemli projelerden birisi damlama sulamayi arttirmak. Bafra’ya Allah her seyi vermis. Çok bereketli toraklarin oldugu bir yer. Samsun’umuz ayni sekilde. Dünya üzerine baktigimizda Türkiye’miz bereketli topraklara sahip. Bundan en fazla verimi nasil saglariz, en fazla kazanci nasil saglariz, bunun üzerinde biraz daha durmamiz lazim. Tarimsal sanayiye dogru dönmemiz lazim. Bundan sonra olmazsa olmazimiz bu. Çeltigi sadece ögütüp degirmende isleyip çuvallara doldurup 5-10 kiloluk paketlerde göndermek degil, bunun biraz daha katma degerini yükseltmemiz gerekiyor. Bu manada burasi önemli bir merkez olur diye düsünüyoruz.”
Konusmalarin ardindan Vali Dagli, biçerdöverle çeltik hasadi yapti. Hasat sonrasi Bafra pirincinden yapilan pilav ikramiyla etkinlik son buldu.
