Kaz Tüyü Yastiklar Okullarina Gelir Sagladi, Ögrencilere Harçlik Oldu

Ardahan Sehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarim Teknolojileri Bölümü ögrenci ve ögretmenlerinin, üreticilerden toplanan kaz tüylerinden ürettigi yastiklar iç pazarda alici buluyor Okul Müdürü Osman Erdem: 'Henüz ilk günlerimiz olmasina ragmen çok yogun ilgi ve talep ile karsilastik. Ilerleyen zamanlarda bu alani gelistirip daha genis kitlelere ulasmak istiyoruz'

GÜNAY NUH - Ardahan'daki Sehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarim Teknolojileri Bölümü ögrencileri, okul yönetiminin çiftçilerden topladigi kaz tüyleriyle yastik üretmeye basladi.

Türkiye'de kaz varligiyla öne çikan kentin bu potansiyelini degerlendirmek isteyen lisenin idarecileri, etiyle yöreye ekonomik getiri saglayan kazlarin tüyünü de degerlendirmek için çalisma baslatti.

Bu kapsamda kentte kaz yetistiriciligi yapan çiftçilerle belirli bir ücret karsiliginda anlasan idareciler, satin aldiklari kaz tüylerinden okulda yastik üretilmesini sagladi.

Ögrencilerin ögretmenleriyle atölyede yeni üretmeye basladigi kaz tüyünden yastiklar, yöre halkindan da ilgi gördü.

Yastiklari iç piyasada pazarlayan ögrenciler hem harçliklarini çikariyor hem de okulun döner sermayesine katkida bulunuyor.

- "Yogun bir ilgi ve taleple karsilastik"

Lise müdürü Osman Erdem, AA muhabirine, ham maddesi Ardahan'a ait kaz tüyünden yastik üretmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Henüz ilk asama olmasina ragmen yogun talep ve ilgi ile karsilastiklarini ifade eden Erdem, söyle konustu:

"Atölyemizde dikis, nakis ve terziligin yani sira çarsaf, nevresim ve yastik gibi çesitli ürünler yapiliyor. Bu ürünleri basarili bir sekilde ortaya koyan ögretmen ve ögrencilerimizle ham maddesi bize ait olan kaz tüyünden ne yapabiliriz diye düsündük. Aklimiza her genç kizimizin hayali olan ve çeyizliginde yer almasi istenen kaz tüyünden yastik yapmak geldi. Çünkü ham maddesinin bize ait olmasi çok önemli bir avantaj. Biz de bunun için kollari sivadik ve basarili bir sonuç elde ettik. Henüz ilk günlerimiz olmasina ragmen çok yogun ilgi ve taleple karsilastik. Ilerleyen zamanlarda bu alani gelistirip daha genis kitlelere ulasmak istiyoruz."

Erdem, çalismayla ögrencilerin hem sanat ögrendigini hem de para kazandigini belirterek, yeni baslamalarina ragmen güzel ürünler ortaya çikardiklarini dile getirdi.

Çiftçilerden özenle ayiklanmis ve yikanmis olarak aldiklari kaz tüylerinin, çeyizlik renkli kumas yastiklara dolduruldugunu anlatan Erdem, "Böyle devam etmesi halinde daha çok kesime ulasmis olacagiz. Dolayisiyla buradaki ögrencilerimiz sanat ögrenecek ve ayrica para kazanmis olacaklar." ifadelerini kullandi.

Ögrencilerden Nehir Morkoç ise yörede yetistirilen kazlarin tüyünden yaptiklari yastiklari il disina pazarlamayi düsündüklerini ifade ederek, bu sayede hem kendilerini gelistirdiklerini hem de kazanç sagladiklarini aktardi.
Kaynak: AA