IYI Parti Grup Toplantisi

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, “Rüzgar Gülü Projesi ile çocuklarimiz sadece günlük ihtiyaci olan proteini ve vitamini almakla kalmayacak, Saglik Bakanligi tarafindan her yas grubuna göre ayri ayri hazirlanacak beslenme programiyla dengeli ve dogru beslenerek saglikli bireyler olarak yetisecek" dedi.

IYI Parti Grup Toplantisi
IYI Parti Genel Baskani Aksener, partisinin grup toplantisinda konustu.

Aksener, Merkez Bankasi’nin faiz indirimine deginerek, “8 Eylül’de 8,30 seviyesindeki dolar 8,90’a kadar yükseldi. Bu 60 kurusluk artisla birlikte ithal ettigimiz mallarin maliyeti yüzde 7 yükselirken, dis borç stokumuz 270 milyar lira, kisa vadeli borcumuz da 101,2 milyar lira artti. Ama simdiden söyleyeyim bu artislarin sorumlusu, Merkez Bankasi Baskani degildir. Çünkü kendisi, ayni çöp ögütür gibi bürokrat ögüten bu sistemin son kullanma tarihi yaklasan bir bürokratindan fazlasi degildir. Peki, sirf Sayin Erdogan memnun olsun diye kaybettigimiz 270 milyar lira ile neler yapilabilirdi biliyor musunuz? Mesela son 7 yil içinde tarima verilen destegin üç kati, bizim yakin zamanda açiklayacagimiz tarim reformu için kullanilabilirdi. Mesela pandemi döneminde verilen kisa çalisma ve nakit desteginin 5 kati, vatandasimiza ve esnafimiza dagitilabilirdi. Mesela 128 devlet üniversitesine 2022 için ayrilan bütçenin 5 kati bu üniversitelerin egitim ve barinma sorunlarinin çözümüne ayrilabilirdi. Böylece tam 4 milyon ögrencimizin yurt ihtiyaci karsilanabilirdi” ifadelerini kullandi.

IYI Parti’nin okul çagindaki ögrenciler için Rüzgar Gülü Projesi hazirladigini ifade eden Aksener, “Ankara, Izmir ve Istanbul’da düsük ve orta gelirli ailelerin çocuklariyla yapilan arastirmalara göre Türkiye’de çocuklarin en çok degistirmeyi istedikleri sey adaletsizlik ve esitsizlikti. Iste bu nedenle Rüzgar Gülü’nü sagliktan egitime, istihdamdan yerel ekonomiye, yoksulluktan gelir esitsizligine kadar Türkiye’nin en can alici sorunlarina parmak basan çok yönlü bir kalkinma projesi olarak tasarladik. Rüzgar Gülü Projesi ile çocuklarimiz sadece günlük ihtiyaci olan proteini ve vitamini almakla kalmayacak, Saglik Bakanligi tarafindan her yas grubuna göre ayri ayri hazirlanacak beslenme programiyla dengeli ve dogru beslenerek saglikli bireyler olarak yetisecek. Bugün ülkemizde çocuklarimiz, yetersiz beslenmeyle oldugu kadar asiri ve sagliksiz beslenme sorunuyla da karsi karsiya. Yapilan arastirmalara göre okul öncesi ve okul çagindaki çocuklarimiz, üst solunum yolu enfeksiyonlari, ishal, obezite, agiz ve dis sagligi gibi problemlerden müzdarip. Rüzgar Gülü Projesi ile çocuklarimizin dogru beslenmesini saglayarak, okul öncesi çagda 235 bin, okul çaginda ise tam 2 milyon çocugumuzu bu hastaliklara karsi korumamiz mümkün. Projeyi hayata geçirdigimizde çocuklarimiz sadece saglikli bireyler olmakla kalmayacak. Ayrica son 20 senede devamli geriye giden egitim alaninda da önemli basarilar elde edecegiz. Hem okullasma oranimiz hem de çocuklarimizin basarilari ciddi sekilde artacak. Yapilan arastirmalar okulda ücretsiz gidaya erisim oldugu takdirde okula gitmeyen her 10 çocuktan 1’inin okula kaydolacagini gösteriyor. Bu durumda okul öncesinde tam 230 bin, ilkokulda 41 bin, ortaokulda 21 bin, lisede ise 73 bin ögrencimiz okula kaydolacak, egitimden geri kalmayacak. Üstelik Rüzgar Gülü’yle yalnizca okullasma oranini yükseltmekle kalmayacagiz. Ögrencilerimizin mevcut basarilarini da artiracagiz. Hepinizin bildigi üzere ülkemiz PISA skorlarinda maalesef ’basarisiz ögrenci’ grafigi çiziyor. Oysa bizim çocuklarimiz, bu basarisizliga mahkûm degil. Rüzgar Gülü sayesinde dogru ve dengeli beslenen ögrencilerimiz derslerinde daha basarili olacaklar” dedi.

Her 50 çocugun beslenmesi için bir kisinin istihdam edilmesinin gerektigini gördüklerini belirten Aksener, “Rüzgar Gülü Projesi’ni uygulamaya geçirdigimiz anda 303 bin yeni is imkani ortaya çikacak demek. Bu yeni is imkânlarinin yüzde 78’inde kadinlari istihdam ettigimizdeyse su an issiz olan 236 bin kadin is sahibi olacak demek. Hele ki mevcut durumda zorunlu olmayan okul öncesi egitimi de zorunlu hâle getirir ve üstüne Rüzgâr Gülü Projesi’ni uygularsak tam 720 bin yeni is olusturabiliriz. Bu islerin yine yüzde 78’inde kadinlari istihdam ettigimizdeyse 561 bin kadina istihdam saglamis oluruz. Tüm bunlarin yaninda Rüzgâr Gülü Projesi’yle yoksullugu ve gelir esitsizligini de azaltacagiz. Ülkemizde aileler, artan gelir esitsizligi ve yoksulluk altinda çocuklarini okutmaya çalisiyor. Ne yazik ki bugün Türkiye’de her 3 çocuktan biri yoksullukla ve yoksunlukla mücadele ediyor. Rüzgar Gülü Projesi, yoksulluk ve gelir esitsizligi üzerinde nakit transfer programlarina benzer bir etki olusturacak. Çünkü artik aileler, çocuklarini kahvalti ve ögle yemeginde nasil doyuracaklarini düsünmek zorunda kalmayacaklar” seklinde konustu.

‘Basbakanliga adayim’ açiklamasina iliskin olarak da Aksener sunlari kaydetti:

“Millet Ittifaki olarak bir cumhurbaskani adayi gösterecegiz ve bu aday da Türkiye’nin 13’üncü cumhurbaskani olacak. Ama Cumhur Ittifaki paydaslarinin aksine biz yeni bir Sayin Erdogan seçmeyecegiz. Çünkü biz biliyoruz ki aday gösterecegimiz kisi dünyanin en becerikli, en muteber insani bile olsa Türkiye bu ucube sistemle yönetilemez. Sorunumuz, bir sistem sorunu. Sorunumuz, tarafsiz olmasi gereken cumhurbaskaninin bir partiden yana taraf olmasi. Sorunumuz, millet ile devletin arasindaki baglarin koparilmis olmasi. Sorunumuz, kuvvetler ayriliginin ortadan kaldirilip, tüm yetkinin tek bir kiside toplanmasi. Nitekim, bu durumun sonuçlarini ekonomiden egitime, sagliktan hukuka kadar her alanda görüyoruz. Içine sokuldugumuz devlet krizini her yeni olayda tekrar tekrar yasiyoruz. Bu sistemin milletimize yükten baska bir sey getirmedigine, ibretle sahit oluyoruz.”
Kaynak: İHA