Isveç Ve Danimarka, Moderna Asisinin Kullanimini Askiya Aldi

Isveç 30 yas alti, Danimarka ise 18 yas alti için Moderna’nin gelistirdigi Covid-19 asisini kullanimini askiya aldi.

Isveç Ve Danimarka, Moderna Asisinin Kullanimini Askiya Aldi
Isveç ve Danimarka, Moderna’nin gelistirdigi Covid-19 asisinin kardiyovasküler (Kalp damar hastaligi) yan etkilerine dair raporlarin ardindan genç yas gruplari için asinin kullanimini askiya aldi.

Isveç tarafindan yapilan açiklamada, Moderna asisina dair raporlarda asilanmis gençler ve genç yetiskinler arasinda miyokardit (Kalp kasi iltihabi) ve perikardit (kalp zarinin iltihaplanmasi) artisina isaret edilerek, 30 yas alti kisilerde asinin kullaniminin askiya alindigi bildirildi.

Açiklamada ayrica, bu riskin çok düsük oldugu belirtildi.

“Kalp kasi iltihabi riskinin arttigina dair bir süphe var”

Danimarka tarafindan yapilan açiklamada ise, "ihtiyatlilik ilkesine" göre 18 yasin altindaki kisilere Moderna asisinin kullanimini durdurma karari alindigi belirtilerek, "Ön verilerde, Moderna ile asi yapildiginda kalp kasi iltihabi riskinin arttigina dair bir süphe var" denildi.

Pfizer/BioNTech asisini 12-17 yas arasi kisilerin asilanmasi için ana seçenek olarak kullanan Danimarka, henüz yayinlanmamis bir Iskandinav çalismasindan elde edilen verilere atifta bulunarak, daha fazla degerlendirme için verilerin Avrupa Ilaç Ajansi’na (EMA) gönderilecegini aktardi. Nihai verilerin bir ay içinde çikmasinin beklendigi açiklandi.

“Covid-19’a yakalananlar için miyokardit riski önemli ölçüde artar”

Moderna sözcüsü, Danimarka ve Isveç’teki saglik düzenleyicilerinin nadir görülen miyokardit ve perikardit riski nedeniyle asinin genç bireylerde kullanimini durdurma kararlarindan haberdar oldugunu aktararak, "Bunlar tipik olarak hafif vakalardir ve bireyler standart tedavi ve istirahatten sonra kisa sürede iyilesme egilimindedir. Covid-19’a yakalananlar için miyokardit riski önemli ölçüde artar ve asi bundan korunmanin en iyi yoludur" dedi.



Covid-19’a yakalananlarda miyokardit riski 6 kat fazla

Henüz tamamlanmamis ABD merkezli arastirmaya göre, 20 yas altindaki genç erkeklerin Covid-19’a yakalandiktan sonra miyokardit ihtimali asilanmislara kiyasla 6 kat daha fazla oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA