Almanya'da Koalisyon Için Görüsmeler Devam Ediyor

Almanya’da yapilan genel seçimlerin ardindan hükümetin kurulmasi için seçimlerde öne çikan 4 büyük parti temsilcileri görüsmelere devam ediyor. Koalisyon görüsmelerinde Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Yesiller Partisi bir araya geldi.

Almanya'da Koalisyon Için Görüsmeler Devam Ediyor
Almanya’da 26 Eylül’de yapilan genel seçimlerin ardindan hükümetin kurulmaso için seçimlerde öne çikan 4 büyük parti temsilcileri görüsmelere devam ediyor. Siyah, Sari, Yesil (Jamaika) koalisyonu ön görüsmeleri için Hristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Basbakan Adayi Armin Laschet ve CSU Genel Baskani Markus Söder, Yesiller Partisi esbaskanlari Annalena Baerbock ve Robert Habeck ile iki buçuk saatlik bir toplanti gerçeklestirdi.

Habeck’ten "Beatles” benzetmesi

Görüsmenin ardindan basin mensuplarinin karsisina çikan liderler oldukça neseli görünürken, Habeck’in mikrofonlarin arkasinda "Beatles” benzetmesi gülüsmelere neden oldu. Habeck, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) seçimlerden birinci çiktigini hatirlatarak, Yesiller olarak dürüst bir sekilde kurulacak bütün koalisyon ihtimalleri için çok tarafli görüsmeler yaptiklarini belirtti.



“Önceligimiz Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Liberal Parti (FDP) ile olusacak ‘Trafik Isigi’ koalisyonu”

“Önceligimiz Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Liberal Parti (FDP) ile olusacak ‘Trafik Isigi’ koalisyonu olacaktir“ ifadelerini kullanan Baerbock, farkliliklar ve benzerlikler sosyo-politik alanlarda Yesiller ve Birlik’in birbirinden daha uzak oldugunu, devletin modernizasyonu veya Yesiller için en önemli mesele olan ekolojik meseleler gibi birçok ortak endiselerinin oldugunu belirtti.

Baerbock, “Su anda koalisyon alternatifleri için yaptigimiz görüsmeleri parti içinde olusturdugumuz ekibimizle görüserek önümüzdeki günlerde gerekli açiklamayi yapacagiz“ dedi.



“2017 yilinda yapamadigimiz ittifaki yeniden kurabiliriz”

Laschet ise, "Birlik bu seçimi kazanmadi. 2017 yilinda yapamadigimiz ittifaki yeniden kurabiliriz. Genis ittifaklar için yapilan görüsmeler farkli görüslerin ortaya çikmasi ve üstesinden gelinemeyecek konular degildir" ifadelerini kullanarak, görüsmenin olumlu geçtigini aktardi.

"Böyle bir konusmayi sürdürmek için büyük firsatlar var" diyen Söder, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile yapilan görüsmelerin de heyecan verici oldugunu aktararak, "Birlik tarafi olarak görüsmeye yapici ve dürüst bir sekilde devam edecegiz" dedi.

Söder, FDP ve Yesillerle yapilan görüsmelerin geri dönüsünü heyecanla beklediklerini belirterek, "Yolumuza devam edip etmeyecegine FDP ve Yesiller karar verecek" ifadelerini kullandi.

Habeck, SPD’nin seçimden Birligin önünde oldugu Yesiller olarak dürüst bir sekilde kurulacak bütün koalisyon ihtimalleri için çok tarafli görüsmeler yaptiklarini belirterek, “Önceligimiz Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Liberal Parti (FDP) ile olusacak “Lamba“ koalisyonu olacaktir“ derken, Baerbock ise, farkliliklar ve benzerlikler sosyo-politik alanlarda Yesiller ve Birlik’in birbirinden daha uzak oldugunu, devletin modernizasyonu veya Yesiller için en önemli mesele olan ekolojik meseleler gibi birçok ortak endiselerinin oldugunu belirterek, “Su anda koalisyon alternatifleri için yaptigimiz görüsmeleri parti içinde olusturdugumuz ekibimizle görüserek önümüzdeki günlerde gerekli açiklamayi yapacagiz“ dedi.

Halkin yüzde 55’i Trafik Isigi koalisyonu istiyor

Almanya kamu yayincisi ARD’nin Infratest Dimap arastirma sirketine yaptirdigi ankette, katilimcilarin yüzde 62’si SPD adayi Olaf Scholz’un, yüzde 16’si CDU/CSU adayi Laschet’in basbakan olmasini istiyor. Ankette, yüzde 55’lik bir çogunluk SPD, Yesiller ve Liberal Parti’nin oldugu “Trafik Isigi” koalisyonundan yana, katilimcilarin yüzde 33’ü CDU/CSU, Yesiller ve FDP’den olusan Jamaika koalisyonundan yana görüs bildirdi.

Liberal parti destekçilerinin yüzde 41’i Trafik Isigi koalisyonunu, yüzde 51’i Jamaika koalisyonunu destekliyor. Yesiller destekçilerinin yüzde 81’i ise Trafik Isigini istiyor, yüzde 16’si Jamaika koalisyonunu destekliyor.

SPD sandiktan birinci çikti

Seçimlerinin resmi ön sonuçlarina göre Sosyal Demokratlar oylarin yüzde 25,7’sini, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ise yüzde 24,1’ini kazandi. Yesiller Partisi yüzde 14,8 ile üçüncü olurken, dördüncü siradaki Hür Demokrat Partisi (FDP) yüzde 11,5 oraninda oy aldi. Asiri agci Almanya için Alternatif partisi (AFD) ise oy kaybina ragmen 10,3 oy orani ile Federal Meclise girdi. Sol Parti (Die Linke) ise yüzde 4,9 oy alarak Federal Meclise girmeyi basaramadi.
Kaynak: İHA