Tasarrufta Yildirim Farki

Yildirim Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin öncülügünde yürütülen ‘Sifir Atik’ çalismalari ile çevre kirliligini önlemek ve geri dönüsümü yayginlastirmak hedefiyle önemli çalismalara imza atmaya devam ediyor.

Tasarrufta Yildirim Farki
Yildirim Belediyesi’nin geri kazanilabilir atiklarin diger atiklarla karistirilmadan kaynagindan ayri toplanmasi ve geri kazanima gönderilmesi hedefiyle Yigitler Mahallesi’nde yapimina devam ettigi ‘Atik Getirme Merkezi’nde sona yaklasiliyor. 3 bin metrekare alan üzerine kurulacak ‘Atik Getirme Merkezi’nde vatandaslarin, ahsap, cam, plastik, metal, giysi, kagit, pil ve yag gibi 14 farkli sinifta, getirdikleri atiklar depolanacak. Tesiste toplanacak atiklar lisansli geri dönüsüm firmalarina gönderilerek geri dönüsümü saglanacak. Geri dönüsüme kazandirilamayan diger atiklar ise mevzuata uygun bir sekilde bertaraf edilmesi için ilgili tesislere yönlendirilecek. Proje kapsaminda israfin önüne geçilerek, kaynaklar daha verimli kullanilabilecek.

Yildirim Belediyesi, geri dönüsümü tesvik etmek ve kolaylastirmak için ilçenin dört bir yanina mobil atik getirme merkezleri kuruyor. Ekipler tarafindan; Kaplikaya, Sükraniye, Yesil, Emirsultan ve Millet mahalleleri ile Cazibe Merkezi, Namazgah Giyasettin Bingöl Ilkokulu ve Asil Kent Sitesi’ne yerlestirilen mobil atik getirme merkezleri ile atiklar kaynaginda ayristirilarak ekonomiye geri kazandiriliyor. Yildirim Belediyesi, 8 olan ilçedeki mobil atik getirme merkezlerinin sayisini 250’ye çikarmayi hedefliyor.

Yildirim Belediyesi, sifir atik konusunda farkindalik olusturmak ve vatandaslari çevre temizligi noktasinda bilinçlendirmek için önemli kampanyalari da hayata geçirdi. Yildirim Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü tarafindan hayata geçirilen ‘1 Litre Atik Yag Getirene 5 Litre Su Hediye’ kampanyasi kapsaminda; 1 litre atik yag teslim eden vatandaslara 5 litre su hediye ediliyor. Kampanya ile mutfakta kullanilan atik yaglarin lavaboya dökülmesinin önüne geçilerek, su kirliligi engelleniyor. Elektronik atiklarin dogayi kirletmesinin önüne geçmek için de ‘Elektronik Atik Getirene Led Ampül Hediye’ kampanyasini düzenleyen Yildirim Belediyesi; elektronik atik ve pillerini geri dönüsüme gönderilmek üzere ekiplere teslim eden vatandaslara tasarruflu led ampül hediye ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekipleri düzenledikleri, ‘Emektar Kitaplariniz Geri Dönüsüyor’ kampanyasi ile ömrünü tamamlamis defter ve test kitaplarini getiren gençlere de kirtasiye hediye çeki verdi. Yildirim Belediyesi, insan sagligini tehdit eden atik ilaçlari da çevreye zarar vermeden toplayabilmek için ‘Evsel Atik Ilaç Toplam Kampanyasi’ düzenledi.

Kampanya kapsaminda, vatandaslar son kullanma tarihi geçen ilaçlari eczanelere yerlestirilen toplama kutularina atiyor. Belediye ekipleri de belirli araliklarla bu ilaçlari toplayip imha ediyor.

Yildirim Belediyesi; vatandaslari bilinçlendirmek ve farkindalik olusturmak için de egitim programlari düzenliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekipleri, ilçedeki okullari ziyaret ederek ögrencilere sifir atik, geri dönüsüm, tasarruf, küresel isinma ve çevre konularinda egitim veriyor. Ayrica ilçede faaliyet gösteren anaokullarinda egitim gören minikler de Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nde misafir edilerek, erken yaslarda çevre bilinci kazanmalari saglaniyor.

Yildirim’i sifir atik, geri dönüsüm ve çevre bilinci konularinda marka kent yapmak için çalistiklarini vurgulayan Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Çevre kirliligi, tüm dünyada giderek büyüyen ve gelecegimizi tehdit eden bir sorun. Çevre kirliliginin ve tehdidinin bertaraf edilebilmesi için yapilacak en dogru is ise geri dönüsümü yayginlastirmak. Biz de bu noktada önemli bir çalismanin altina imza atiyor ve ambalaj atiklari, elektronik atiklar, tekstil atiklari, lastik, akü gibi atiklar basta olmak üzere 14 farkli sinifta atiklarin depolanacagi ‘Atik Getirme Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. ‘Atik Getirme Merkezi’mizi insallah birkaç ay içerisinde hemsehrilerimizin hizmetine sunacagiz. Öte yandan hemsehrilerimizde farkindalik olusturmak için kapi kapi gezerek sifir atik konusunda bilgilendirme yapiyoruz. Gençlerimizde bilinç olusturmak için okullarda egitimler düzenliyoruz. Ilçemizin çesitli noktalarina 8 adet Mobil Atik Getirme Merkezi, 200 adet giysi ve tekstil atiklari için kumbara, 178 adet atik yag bidonu, 51 adet elektronik atik kutusu, 359 adet atik pil kutusu, 44 adet atik ilaç kutusu yerlestirdik. 2020 yilinda ekiplerimiz tarafindan 4 bin 500 ton atik ve 13 bin 619 ömrünü tamamlamis lastik toplandi. 2021 yilinin ilk 9 ayinda ise 3 bin 150 ton atik toplanirken bin 220 ömrünü tamamlamis lastik geri dönüsüme kazandirildi. Yildirim Belediyesi olarak, Yildirim’i tam anlamiyla çevre dostu bir kent haline getirmek için çalismalarimizi sürdürecegiz” ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA