Japonya Genel Seçim Için Sandik Basinda

Japonya’da halk, iki kademeli meclisin alt kanadini olusturan Temsilciler Meclisini belirlemek üzere bugün sandik basina gidiyor.

Japonya Genel Seçim Için Sandik Basinda
Temsilciler Meclisi ve Senato’dan olusan yasama organi Ulusal Meclis (Diet) tarafindan yönetilen Japonya’da halk, Temsilciler Meclisi üyelerini seçmek üzere sandik basina gidiyor. 4 Ekim’de basbakanlik koltugunu devralan Fumio Kishida’nin Temsilciler Meclisi’ni milletvekillerinin görev sürelerinin sona erecegi tarih olan 21 Ekim öncesinde feshetmesinin ardindan kesinlesen genel seçim için oy kullanma islemi basladi.

465 sandalyeden 233’ünü kazanan partinin mecliste çogunlugu elde edecegi seçimde, toplam bin 51 adayin mücadele ettigi bildirildi.

Tüm sandiklarin saat 20.00’de kapanmasiyla oy sayim isleminin baslayacagi açiklandi.

Sandiktan LDP’nin çikmasi bekleniyor

An itibariyle mecliste 276 sandalyeye sahip olan mevcut Japonya Basbakani Kishida liderligindeki iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) sandalye kaybedecegi öngörülen seçimde, LDP’nin buna ragmen su anda 29 sandalyesi bulunan küçük koalisyon ortagi Komeito ile birlikte meclisteki çogunlugu korumasi bekleniyor. Seçimin galibi olacak partiyi, Covid-19 salgini ile mücadele, salgin sonrasi dönemde ekonomik toparlanma, bölgesel güvenlik ve sosyal güvenlik harcamalarini dengeleme gibi yogun bir gündem bekliyor.

Ilklerin seçimi

Dört yillik aradan sonra gerçeklestirilen ilk Temsilciler Meclisi seçimi, ayrica Covid-19 pandemisi sirasinda ülke çapinda yapilan ilk oylama olmasi nedeniyle simgesel önem tasiyor. Demokratik Japonya tarihinde bir basbakanin göreve baslamasi ile Temsilciler Meclisi’nin feshedilmesi arasindaki en kisa dönem ardindan yapilan seçim, ayrica meclisin feshi ve oylama günü arasindaki en kisa zaman dilimi nedeniyle de ilk olarak biliniyor.

Kishida güven tazelemeyi hedefliyor

Covid-19 salginini yönetmede basarisiz olmakla elestirilen önceki Japonya Basbakani Yoshihide Suga kabinesine yönelik kamuoyu desteginin düsmesinin ardindan iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin liderlik seçimine aday olmayacagini açiklamisti. LDP baskanlik yarisinin galibi olan Fumio Kishida, partinin sandalye üstünlügü nedeniyle mecliste ülkenin yeni basbakani olarak seçilmisti. Covid-19 vakalarinda düsüs gözlenen bir dönemde göreve gelen Kishida’nin genel seçimi genis bir halk destegi saglamak için sans olarak gördügü yorumlari yapilmisti.

Iki kademeli meclis

Japonya’nin en üst düzey yasama organi olan Ulusal Meclis (Diet) basbakani seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi (alt meclis) ve daha az yetkiye sahip olan Senato’dan (üst meclis) olusuyor. Temsilciler Meclisi üyeleri 4 yilda bir halk tarafindan seçilirken, her 3 senede bir yarisi seçilen Senato üyeleri 6 yil görev yapiyor.
Kaynak: İHA