Türkiye'nin Yeni Unicorn'lari Yolda

Türkiye girisim ekosistemi hizla büyümesini sürdürürken, yerli ve yabanci yatirimcilarin da ilgi odagi haline geldi. 1 milyar dolar degerlemeyi geçerek unicorn unvanini ele geçiren sirket sayisi her geçen gün artarken, yeni girisimler de hizli büyümesini hem yurt içinde hem de yurt disinda sürdürüyor.

Türkiye'nin Yeni Unicorn'lari Yolda


Türkiye ekonomisi, dünyadaki hizla gelisen dijitallesme ve teknolojiye ayak uydurmayi basariyor. Türkiye’nin en degerli sirketleri artik klasik sanayi sirketleri degil. Klasik sanayinin yerini, girisim ve teknoloji sirketleri alirken Türkiye girisim ekosistemi, bu yil önemli bir siçrama yapti. Bundan 10 yil önce girisim ekosisteminin temelleri atilirken kimse bu kadar kisa sürede degeri 1 milyar dolarin üzerine çikan yani unicorn adi verilen sirketlerin ortaya çikacagini tahmin edemiyordu. Bugün degerlemede milyar dolar sinirini geçen yerli unicorn sirketlerin sayisi artarken, yenileri de yolda. Milyar dolarlik yatirim alan, adindan yurt disinda sikça söz ettiren sirketlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Diger taraftan birçok yeni yetenekler girisimcilige soyunurken, bunlara yatirim yapan yerli fon ve yatirimci sayisi da artiyor. Startup Genome’nin düzenli olarak yayinladigi ve ilk üçünde Silikon Vadisi, New York ve Londra’nin yer aldigi ‘en gelismis ekosistemler’ siralamasinda, Istanbul’un gelecek yil ilk 30 arasina girmesi bekleniyor. Istanbul, Küresel Yükselen Ekosistemler arasinda ise 15’inci sirada yer aliyor. E-ticaret basta olmak üzere perakendeden, sagliga, mobil uygulamalara kadar sektör çesitliliginin arttigi girisim ekosisteminde dikkat çeken uygulamalar bir taraftan unicorn olmaya kosarken diger taraftan daha simdiden dünya devleriyle rekabet edebileceginin sinyalini veriyor.

Girisimler hakkinda su bilgiler verildi:

Musixen, müzikseverlerin tutkunu oldugu, canli müzik ve eglenceyi bulusturan bir platform olma özelligiyle birlikte müzisyenler ve performans sanatçilarinin da kendilerini tanitabildikleri, gelir elde edebildikleri bir sosyal ag ve pazaryeri uygulamasi. Bu özelligiyle yerli ve yabanci yatirimcilarin da dikkatini çekiyor. Hizli bir büyüme yasayan platform, ilk yatirimini bu sene basinda ocak ayinda Plug and Play’den 3 milyon dolar degerleme üzerinden aldi. Kisa sürede degerlemesini artiran Musixen, haziranda Re-PiePortföy’den, temmuzda AFM Sinemalari ve AFM Online sirketlerinin yatirimcisi Adnan Akdemir ile Verodo Investment ve Platformxit’den yaklasik 5 milyon dolardan yatirim alma basarisi gösterdi.

MENA, Avrupa, Amerika pazari var

Birinci yatirim turunu haziran ayinda tamamlayan Musixen, yurtdisi pazarlarda büyüme hedefi ile 2.yatirim turuna çikmaya hazirlaniyor. Yurt disi açilimina yönelik ilk adimini Azerbaycan’da atan platform, küresel pazara açilma planini öncelikli olarak MENA ve Avrupa, 2022 sonu itibariyle de Amerika pazarina genisletmeyi planliyor. Azerbaycan’da özel bir müzik TV kanaliyla birlikte Musixen’e özel müzik programlarina baslanirken, benzer ve farkli projeler ülkeler bazinda yapilmasi planlaniyor. Musixen EWC Girisimcilik Dünya Kupasi’ndan 100 bin proje arasindan ilk 100’e girme basarisini göstererek Türkiye girisimcilik ekosisteminin gücü adina da ciddi bir basari gösterdi. Bünyesinde 500 bin kullanicisi bulunan uygulamada 5.000’den fazla sanatçi yer aliyor. Platform, müzik ve eglence sektörüne global olarak interaktif bir dijital deneyim ile yeni bir anlayis ve aliskanlik getirirken tüm dünyadaki müzisyenlerin kesfedilme yolcuklarinda farkli gelir modelleri ile gelir elde etmesine aracilik ederek yeni bir eko sistem olusturmaya devam ediyor.

Dinlebi hizli büyümesini sürdürüyor

Musixen gibi büyümesine yurt disini eklemeyi planlayan Dinlebi, sesli kitap platformu pazarinda hizli büyümesini sürdürüyor. Pandemiyle birlikte Türkiye’de sesli kitap dinlemeleri yaklasik yüzde 40 oraninda artis gösterdi. Amerika’da toplam kitap pazarinin yüzde 5’i, Ingiltere’de yüzde 5,7’si, Almanya’da ise yaklasik yüzde 3’ü sesli kitaplardan olusuyor. Türkiye’ye bakildiginda ise bu oranin henüz yüzde 1’in altinda oldugu görülüyor. Dolayisiyla orta ve uzun vadede ciddi bir büyüme potansiyeline sahip bu pazardaki girisimlerden Uygulama, Agustos 2020’de kurulmasina ragmen abone ve yerli içerik sayisinda sektörünün en büyük iki oyuncusundan biri olmayi basardi. Simdi büyümesine yurt disini da ekliyor. Çok yakinda çoklu dil destegiyle birlikte binlerce Almanca ve Ingilizce içerik de arsivinde yer alacak.

Eylül ayinin en fazla yatirimi Colendi’ye

Öte yandan, Startup Market’in verilerinden yapilan hesaplamalara göre Türkiye girisim ekosisteminde, bu yilin 9 aylik döneminde unicorn’larin aldigi yatirimlar hariç toplam 250 milyon dolara yaklasan bir yatirima ulasildi. 80 milyon dolar yatirimin gerçeklestigi eylül ayinin en büyük yatirim alan girisimi ise Colendi oldu. Dijital kimlik, kredi skorlama ve bunlarin entegre çalisacagi bir dijital platform olusturmak amaciyla 2017 yilinda kurulan Colendi, eylülde A serisi yatirim turunda 120 milyon dolar degerleme üzerinden 30 milyon dolar yatirim aldi. Söz konusu yatirimin 12 milyon dolarlik kismi teknoloji ve yenilik odakli is modellerine yatirim yapan Re Pie’dan geldi. Kalan 18 milyon dolarlik yatirim ise yabanci yatirimcilar tarafindan yapildi.

Easycep 2022’de yatirim turuna çikacak

2021 yilinda rekor yatirim çekmesi beklenen Türk girisim ekosisteminin, 2022’de de bu hizina devam edecegi ön görülüyor. 2022’de yatirim turuna hazirlananlar arasindaki Easycep, gelecek yilin ilk çeyreginde yatirim turunu tamamlamayi hedefliyor. Easycep, cep telefonu, akilli saat, tablet ve bilgisayar gibi kullanilmis elektronik esyalari ilk sahiplerinden aliyor, Ticaret Bakanligi’nin verdigi lisans çerçevesinde yeniliyor ve 12 ay garanti ile yeniden satisa çikariyor. Gelismis ülkelerde hayli büyük bir sektör olan yenilenmis elektronik cihazlar Türk tüketicisinin de radarinda.

Türkiye’de yilda yaklasik 20 milyon cep telefonu piyasada el degistiriyor. Ancak bunlarin büyük kismi ekonomik olarak kayit altinda degil. Tablet ve bilgisayar için ise bu sayi 1,5 milyon. Yenilenmis elektronik cihaz satisinda Türkiye’nin en büyük pazar yeri olmayi hedefleyen platform, bir sonraki adimda ise (2023) yurt disina açilmayi planliyor. Easycep e-ticaret sitesine ek olarak fiziksel magazalar da açiyor. Istanbul Besiktas ve Aydin’daki magazasini takiben yil sonuna kadar 10 magazaya ulasmayi hedefliyor.
Kaynak: İHA