'Bir Zamanlar Antalya Müzesi' Açildi

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Antalya’nin 25 yillik hayali olan kent müzesi ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin kapilarini 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami’nda açti. Tütüncü, bu güzel vaktin bir hatirasi olarak, kent müzesi ve Kepez’e kazandirilan birçok kiymetli esere katkilar sunan Prof.Dr. Nevzat Çevik’e, ‘Fahri Hemsehrilik Berati ’takdim etti.

'Bir Zamanlar Antalya Müzesi' Açildi


Kepez Belediyesi’nin resmi açilisini Kasim ayinda gerçeklestirecegi, “Bir Zamanlar Antalya Müzesi”, Baskan Hakan Tütüncü’nün söz verdigi gibi Cumhuriyet’in 98.yilinda kapilarini ziyaretçilere araladi. Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Antalya’nin 25 yillik hayali olan kent müzesinin kapisini anahtarla açti. Tütüncü’nün heyecanina meclis üyeleri, belediye baskan yardimcilari, Prof.Dr. Nevzat Çevik, AESOB Baskani Adlihan Dere ve AK Parti Kepez Ilçe Baskani Bahattin Bayraktar ortak oldu. Bu özel günde, DokumaPark’in kültür ve sanat adasina dönüstürülmesi sürecinde uzun yillar verdigi emeklerinden, Lyrboton Kome Antik kentinin gün yüzüne çikarilmasi projesine desteklerinden, Kepez’e kazandirilan müzelere katkilarindan dolayi Prof.Dr. Nevzat Çevik’e, ‘Fahri Hemsehrilik Berati’ verildi.

‘Fahri Hemsehrilik Berati’ Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin kapilarini açtigi 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami’nda vaktin bir hatirasi olarak Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü tarafindan takdim edildi.

Kültürel miraslarimiza sahip çikiyoruz

Günün anlam ve önemine binaen bir konusma yapan Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Cumhuriyet’in 98. Yasini kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kahraman askerlerini ve aziz sehitleri rahmetle yad etti. Prof.Dr. Nevzat Çevik ile Kepez’in kültür ve sanat projelerinde bir arada olduklarini belirten Baskan Tütüncü, “Kepez’i kültür ve sanat alaninda belli bir noktaya tasimak için önemli çalismalar yaptik, yapiyoruz. Kültürel miraslarimiza sahip çikiyoruz. Kepez’e bir kent hikayesi bir kent tarihi yazamaya gayret ediyoruz. Bu konuda en önemli çalisma alanlarimizdan birisi de Dokuma yerleskesiydi. Dokuma yerleskesini bir yok olustan kurtarip sehrin tekrar dikkatine sunmak siyasi bir karardi. Bu siyasi kararla birlikte burayi anlamli hale getirecek projelerin gelistirilmesi gerekiyordu. Bu yolculukta baskan yardimcisi, meclis üyelerimizin, belediye bürokratlari ve çalisan arkadaslarimizin emekleri var.” dedi.



Bilimsel çalismalar kentimiz için önemli bir deger

Baskan Tütüncü, DokumaPark’taki bütün bu vizyon çalismalarin bir ekip tarafindan kurgulanmasi gerektigini, Iste! o sürece en büyük katkiyi da Prof.Dr. Nevzat Çevik’in verdigini söyledi.

Tütüncü, “Hocamizin katkilari sehrimize halan devam ediyor. Özellikle sehrimizin kadim medeniyetlerindeki insan hikayelerinin günümüz tasinmasindaki ortaya koydugu bilimsel çalismalar kentimiz için çok önemli bir deger… Bütün bunlarin yaninda sehirlesmesini yeni tamamlama asamasina gelen bir kentin bir hikayeye ve güçlü bir tarihe ihtiyaci var. Bu konuda kendileri çok büyük desteklerde bulunuyorlar. Kepez Belediye Meclisi, 5 Ekim’de 235 nolu karariyla bu fahri hemsehrilik beratinin hocamiza tevdi edilmesiyle ilgili kararini olusturmus oldu. Bizimde Cumhuriyet’in 98.yilinda bir sözümüz vardi. Kent Müzesi’ni bugün açacaktik. Resmi açilisinin Kasim ayinin sonunda yapilmasi uygun görüldü.

Ancak, biz bugünden itibaren bu güzel kent müzesini Antalyalilara açalim istedik. ” diye konustu.



Bir kentin 25 yillik hayali

“Antalya’nin kent müzesi 25 yil boyunca yapilmayi bekledi.” diyerek sözlerini sürdüren Tütüncü, “25 yil önce bir kent müzesi yapilmasi hayali ortaya atildi. Daha sonra bu hayal bir fikre dönüstü, bu fikirle de çalismalar basladi.

Bu çalismayi tamamlayarak, Antalya’ya kent müzesi armagan eden bizim ekibimiz oldu. Bundan dolayi büyük bir mutluluk duydugumu ifade etmek isterim. Artik Antalya’nin bir kent müzesi var. Türkiye’de pek çok kent müzesi var. Ancak bu kent müzesi hepsinden çok daha teferruatli, detaylari çok fazla olan, sehrin hafizalarini barindirma konusunda oldukça cömert bir kent müzesi… Biz bunu 6 yillik bir zamanda yaptik. Çok ciddi emeklerimiz var. Büyük bir mutluluk, bunu da Cumhuriyet’in 98. Yilina armagan ediyoruz. Ekibimizi kutluyorum. Hocamiza da müzelerimizin kapilarini açtigi gün hatira olsun diye bu berati bugün takdim etmeyi uygun bulduk. Hayirli ugurlu olsun.”dedi.



Kent müzesi uzun yillar istenen bir müzeydi

Prof.Dr. Nevzat Çevik de, Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü ve ekibiyle uzun zamandir verilen bir emegin sonucunu aldiklarini söyledi.

“Ve bu ilk degildi.” diyerek sözlerine devam eden Prof.Dr. Çevik, “Dokuma Parkta yaptigimiz birçok müzenin olusturdugu bir zincirin, bir müzeler kültür ve sanat kompleksinin çok önemli bir parçasini hayata geçirmis olduk. Antalya kent müzesi uzun yillardir varligi istenen, eksikligi hissedilen önemli bir kurumdu. Kepez Belediyemizin sagladigi olanaklarla, yaklasik 5 yillik bir ortak emekle bugünlere geldik. Simdi artik Antalya’daki geçmis zaman yapilarinin yalanmisliklarinin hafizalarini tasiyan objelerin bilgi ve belgelerin bir arada oldugu bir kent müzemiz ve onun organik iliskilerini tamamlayan diger müzelerimiz var. “diye konustu.



DokumaPark özel bir proje

Kent müzelerinin diger müzelerden çok farkli özellige sahip olduguna deginen Prof. Dr. Çevik, “Kent müzeleri iyi yurttas yetistirmeyi yasadigi kenti benimsetmeyi ve farkli katmanlarin ve topluluklarin arasinda iliski kurmayi ve en ortak konular olan kentle ilgilenmelerini ve sahip çikmalarini saglar. Ülkemizde ve dünyada kent müzeleri vardir elbet ama Dokumapark aslinda tümüyle kent müzesinin kollarini tamamlayan ve ulusal ölçekte de konulari isleyen organik iliskili müzeler adasi olarak özel bir projedir.. Türkiye’de esi olmayan ve hatta dünyada bile bu karakterde çok az örnegin oldugu bir müzeler kültür ve sanat kompleksinin Antalya’da Kepez’de Dokuma Parkta gerçeklesmis olmasi kentin ve kentlinin gelecegi adina ve Antalya’nin özgün degerlerinin artmasi beklenen yere varmasi adina çok önemli bir gelismedir. Ve çok isikli Antalya’ya da çok yakismaktadir. Arkeolojisinden tarihine dogasindan etnografyasina folklor ne turizminden mutfagina, tarimina, denizine, festivallerine, aileler, ünlülerine aldigi göçlere ve daha pek çok geleneksel konuyu içeren diger konularina varincaya kadar Antalya en önemli degerleriyle bu binanin 20 salonunda 20 ana sektör olarak hem Antalyalilara hem de diger yerli yabanci konuklara Antalya’yi anlatacaktir. “dedi.



Antalya’yi her yönüyle anlatan müze

“Antalya hakkinda hiç fikri olmayan birinin bu kapidan çiktiginda Antalya hakkinda yeteri kadar fikri olacagini ve Antalya’yi ögrenecegini, daha çok sevip benimseyecegini ve elbette gelecege aktarilmak zorunda olan bir deger olarak koruyacagini düsünüyoruz. “ diyerek sözlerine devam eden Çevik, “Müzelerin bilim, egitim, sosyo-kültürel, sanatsal açilardan dogal katkisinin olmasi yaninda Antalyalilarin serbest ve bos zamanlarini en iyi biçimde degerlendirebilecekleri, turizme de çok önemli paylar verecek bir kompleks adalari var artik. Bu çagdas müzeleri, bu bilim ve egitim kurumlarini sürdürülebilir formatta Antalya’ya ve Türkiye’ye kazandiran baskanimiz Hakan Tütüncü ve emek veren ekibimize minnet ve sükranla çok tesekkür ediyoruz.

El ele verilen bir çalismanin yansimasi

Yaklasik 32 yildir yasadigim Antalya kentine bu kentte yasamanin bedelini ödemek üzere ve bu güzel ülkenin yurttasi olmanin sevinçli ve onurlu bilinci ile bu ülkeye ve bu essiz kente emek vermenin keyfini ve mutlulugunu yasiyorum. Verilen emeklerin istenen sonuca varmis olmasi, halkin ihtiyaci olan çagdas kurumlar olarak hayata geçmis olmasi benim için yeteri kadar mutluluk ve onur vericidir. Kente ve halka karsi ayni amaçlarla ve gönül ve akil birlikteligiyle çiktigimiz bu yolda birlikte yürüdük. Daha çok yolumuz vardir ve o da birlikte çalisarak, üreterek yürünecektir. Burada önemli olan devlet, belediye, halk ve akademinin birlikte çalistiklarinda çok yararli isler çikarilacaginin da yansimasinin görülmesidir. Nihayetinde Üyesi olmaktan onur duydugum Akdeniz Üniversitesi de bu projelerle kentine hizmet etmekte ve disa-halka bilimsel hizmet vermektedir.

Kepez Belediye Meclisi’nin beni resmen Antalya’nin, Kepez’in hemserisi olarak kabul ettikleri ve bu hemserilik beratini layik gördükleri için çok tesekkür ederim. Bu benim için halkin -kiymetli temsilcileri araciligiyla- bana verdigi yüksek bir teveccüh armaganidir. Odamdaki anilar duvarinin en kiymetli kösesinde ebediyen yer alacaktir. Bu hemsirelik belgesini bana layik gören meclis üyelerimizin tümüne ve baskanimiz Hakan Tütüncüye çok tesekkür ederim. Halki yükselten bu egitim, kültür ve sanat kurumlari diger tüm yatirimlardan öte çok uzun zamanlar boyunca geliserek yasayacak ve her daim minnetle anilacaktir. “ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA