Ardahanli Ögrenciler Elektrikte Reaktif Güç Tüketimini Sifira Indiren Sistem Yapti

Kazim Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin yaptigi kompanzasyon sistemi, kentteki bazi kurum ve kuruluslarda kullanilmaya baslandi Okul müdürü Ahmet Tunay Karaarslan: 'Kamu kurumlarinda çok ciddi reaktif güç tüketimi tespit ettik. Bunlari sisteme entegre ederek bu reaktif bedellerin ortadan kaldirilmasini sagliyoruz'

GÜNAY NUH - Ardahan'daki Kazim Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, yaptiklari kompanzasyon sistemiyle elektrikte reaktif güç tüketim oranini sifira indiriyor.

Lisenin Elektrik Bölümü bünyesinde kurulan atölyede çalisma yapan ögrenciler, 8 ay önce Il Milli Egitim Müdürlügünün yetkilendirmesiyle okullarda reaktif bedelin ortadan kaldirilmasi için elektrik panosu ve kompanzasyon sistemi kurma çalismasina basladi.

Arastirmalarinin ardindan ögretmenleri nezaretinde pano ve kompanzasyon sistemi yapan ögrenciler, çogunlugu okul olan 40 kurum ve kurulusa bu sistemi kurdu.

Ögrenciler bu çalismalariyla hem elektrikteki reaktif güç tüketiminin önüne geçiyor hem de sistemlerini satarak okulun döner sermayesine katkida bulunuyor.

- "Kurumlar yüzde 10 ila 30 kazanç elde etmis olacak"

Okul müdürü Ahmet Tunay Karaarslan, AA muhabirine, okulun Metal, Mobilya ve Elektrik bölümlerinde üretime katki sunmaya çalistiklarini söyledi.

"Kamu kurumlarinda çok ciddi reaktif güç tüketimi tespit ettik. Bunlari sisteme entegre ederek bu reaktif bedellerin ortadan kaldirilmasini sagliyoruz." diyen Karaarslan, söyle konustu:

"Sistemi kurdugumuz kurumlarda yaklasik yüzde 10 ila 30 kayip tespit ettik. Bu yüzdelik oran faturalara ceza yani reaktif bedel olarak yansiyordu. Su ana kadar çogunlugu okullar olmak üzere 40 panoya müdahale ettik. Kent merkezinde bir okulumuzun daha panosu elimizde. Tamamlandiktan sonra sisteme entegre yapilacak. Bu da su demektir, söz konusu kurum, yaklasik yüzde 10 ila 30 civarinda bir kazanç elde etmis olacak. Döner sermaye kapsaminda bu çalismayi yapiyoruz."

Elektrik ögretmeni Yusuf Aydin ise "Sistemi kurarken ayni zamanda ögrencilerimiz uygulamasini gelistiriyor, sistemi ögreniyor. Ayrica ülkemizin sürdürülebilir projeleri kapsaminda bu cezalar sifira indirgenmis oluyor." ifadelerini kullandi.

Ögrencilerden Halil Ibrahim Güler de Elektrik Bölümü'nde gelecegi için meslek ögrendigini ve para kazandigini anlatarak, "Bu bölümün bize çok büyük kazanci oluyor. Bu bölümde okudugum için mutluyum." dedi.

Kaynak: AA