Ihracatin Itici Gücü Çelik Oldu

Türkiye’nin toplam ihracati Eylül ayinda yillik bazda yüzde 30 artisla 20,8 milyar dolara yükseldi. Çelik sektörü, 2,6 milyar dolarlik ihracatla sektörler arasinda ilk kez zirvede yer aldi.

Ihracatin Itici Gücü Çelik Oldu
Çelik Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Aslan, “Sektörümüz ihracat pazarlarini çesitlendirerek büyümesini sürdürüyor. Geçen ay ülkemizin toplam ihracatina en fazla katki veren sektör olduk. Gurur verici bir tablo” dedi.

Ihracat, yilin ilk 9 ayinda, bir yil öncesine göre yüzde 36’lik artisla 161 milyar dolar olarak hesaplandi ve son 12 ayda 212,2 milyar dolarlik ihracatla da Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 211 milyar dolarlik yillik hedef simdiden asildi. Ihracatin ithalati karsilama orani ise eylül ayinda yüzde 88,9’a, ilk 9 ayda 83,3’e ulasti.

Ihracat hedefini 22 milyar dolara revize eden sektör, Eylül’de gerçeklestirdigi 2,6 milyar dolar ihracat ile otomotiv sektörünü geride birakarak ilk kez zirvede yer aldi. Aslan, “Bu basariya, küresel çelik piyasasinda önemli bir konumda bulunan sektörümüzün gücünü sürdürülebilir kilmak adina pandeminin ve korumacilik önlemlerinin neden oldugu kisitlamalara karsi mücadele ederek çalisan üyelerimizle birlikte ulastik. Ihracat pazarlarimizi çesitlendirerek büyüyoruz. Ülkemizin toplam ihracatina en fazla katki veren sektör olmak bizi gururlandiriyor. Asil önemlisi, ihracatta yakaladigimiz bu ivmeyi sürdürülebilir kilmak” dedi.

Kaynak: İHA