Tonga'da Ilk Kovid-19 Vakasi Kaydedildi

Pasifik Okyanusu’nda yaklasik 170 adadan olusan Tonga’da, ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasinin kaydedildigi açiklandi.

Radyo Yeni Zelanda’daki habere göre, Yeni Zelanda’nin Christchurch kentinden Tonga'ya dönen bir kisiye yapilan Kovid-19 testi pozitif çikti.

Bunun üzerine ülkesindeki ilk Kovid-19 vakasinin kaydedildigini duyuran Tonga Basbakani Pohiva Tu'i'onetoa, testi pozitif çikan yolcunun çarsamba günü Christchurch’den uçakla gelen ve otelde karantina altina alinan 215 yolcu arasinda oldugunu söyledi.

Baskent Nuku'alofa'daki Tanoa Otel'de hala tecrit altinda tutulan yolcuyla ayni uçakla gelen diger yolcularin, baska bir tesise nakledilerek 21 gün karantinada tutulmalari bekleniyor.

Uçaktaki yolcularin çogunun mevsimlik isçiler ve Tonga Olimpiyat Takimi'nin sporcularindan olustugunu açiklayan Yeni Zelanda Saglik Bakanligi, testi pozitif çikan kisinin Pfizer asisi ile tam asilandigini ve Tonga'ya gitmeden önce yapilan testinin negatif çiktigini aktardi.

Yeni Zelanda Disisleri ve Ticaret Bakanligi da vakanin kaynaginin dogrulanmasi için Tonga'daki yetkililerle çalistiklarini bildirdi.

Yeni Zelanda'nin kuzeydogusunda yaklasik 170 adadan olusan 107 bin nüfuslu Tonga’da, Kovid-19 asisinin çift dozunu da yaptiranlarin orani yüzde 31, tek dozunu vurduranlarin oraniysa yüzde 48.

Sinirlarini kapatarak bugüne kadar Kovid-19’dan korunmayi basaran Tonga'da, virüsün yayilmasi durumunda yeteri kadar güçlü olmayan saglik sisteminin salginla basa çikmakta zorlanacagi belirtiliyor.

Kaynak: AA