Suriye Sinirinda 29 Ekim Coskusu

Kilis’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami coskuyla kutlandi. Suriye sinirinda bulunan Kilis’te, önceki yillara oranla yogun katiliminin yasandigi Cumhuriyet Bayrami etkinliginde, resmi geçit töreni sirasinda aglayanlar oldu.

Suriye Sinirinda 29 Ekim Coskusu
Kilis Valisi Recep Soytürk, Garnizon ve 1’inci Hudut Alay Komutani Piyade Kidemli Albay Salih Aru, Kilis Belediye Baskani Servet Ramazan, AK Parti Kilis Milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger, Ahmet Salih Dal ile birlikte Valilik bahçesinde tebrikleri kabul etti. Buradaki programin sona ermesinden sonra Cumhuriyet Meydanindaki etkinlige geçildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasindan sonra Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in mesaji okundu.

Kilis Valisi Recep Soytürk yaptigi konusmada, 19 Mayis 1919’da baslayan Milli Mücadelenin, Büyük Zaferle noktalanmasini takiben, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 29 Ekim 1923 tarihinde “Türk Milletinin tabiat ve siarina en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir” diyerek Cumhuriyeti ilan ettigini belirterek, “En büyük miras ve vazgeçilmez bir ulusal deger olan Cumhuriyetimizin 98’inci yildönümünü hep birlikte büyük bir cosku ve gururla kutluyoruz. Sanli tarihimizin en büyük ve kapsamli çagdaslasma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdigi yenilikler ve atilimlarla bilime, akilciliga ve özgür düsünceye dayali çagdas Türkiye’nin mayasini olusturdugu gibi, azmin, kararliligin, fedakârligin, birlik beraberlik ve egemenligin sembolü olmus, Türk insaninin ufkunu genisletmis, ekonomik, sosyal ve siyasal yasantimiza ivme kazandirmistir. Bu itibarla, Milletimizin sanli tarihindeki en önemli dönüm noktalarindan birisi olan Cumhuriyetimizin 98’inci yildönümü gurur ve heyecanla idrak ettigimiz, coskusunu en derin duygularla yasadigimiz bu günlerde, inaniyoruz ki; Hem Cumhuriyet degerlerimizin bütünlügü hem de birlik, beraberlik, kardeslik ve dayanisma içerisinde hareket etme gayretimiz her türlü zorlugun ve zorbaligin üstesinden gelinmesini saglayacaktir. Asirlar boyunca bir hayli nifak oyunlarini bozarak vatan ve millet bütünlügü yolunda kararli adimlarla yürüyen bu kutlu millet, Cumhuriyetle birlikte müreffeh bir seviyeye erisme çabasini “Muhtaç oldugun kudret damarlarindaki asil kanda mevcuttur” düsturuyla bugüne kadar oldugu gibi bundan sonrada sürdürecegi süphesizdir” dedi.

Vali Soytürk, sözlerini söyle sürdürdü:

“Istiklal harbimizi zafer ile taçlandiran, Cumhuriyetimize hayat veren ruh, tipki 98 yil önce oldugu gibi bugün de dimdik ayaktadir. 15 Temmuz ihaneti karsisinda, milletimizin 250 sehit ve 2 bin 193 gazi pahasina gösterdigi sanli direnis, iste bu ruhun en önemli timsalidir. O gece kadini, erkegi, genci, yaslisiyla aziz milletimizin tüm fertleri, milli iradeye ve manevi degerlerine, bir diger adiyla Cumhuriyetin kazanimlarina sahip çikmistir.Bu manada, gönülleri kaynastiran, büyük bir adalet ve baris medeniyetinin mirasçilari olan bizler, kardesçe birbirimizi kucaklayarak, birbirimize simsiki kenetlenerek güzide ülkemizi aydinlik yarinlara hep birlikte tasiyacak, birlik beraberlik ve bütünlügümüze, demokrasimize, barisimiza ve kardesligimize hep birlikte sahip çikma gayreti gösterecegiz. Cumhuriyetimizin 98’inci yildönümünde milletimizin sahip oldugu tüm degerlerle hissettigi bu cosku ve heyecaninin gönül dünyasindan hiç eksik olmamasini temenni ediyor, bu müstesna günde Cumhuriyet’i “en büyük eserim” diye tanimlayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari basta olmak üzere, bu aziz vatanin bütünlügünü ve bagimsizligi için canlarini ortaya koyan tüm sehit ve gazilerimizi rahmet ve sükranla aniyor, birlik, beraberlik ve kardeslik içerisinde aydinlik yarinlara emin adimlarla ulasmamiz temennisiyle tüm halkimizin Cumhuriyet Bayrami’ni içten dileklerimle kutluyor, en derin selam ve saygilarimi sunuyorum."

Halk oyunlari gösterisinden sonra Hak Egitim Merkezi ögretmenleri tarafindan Atatürk’ün sevdigi sarkilar ve türküler seslendirildi. Cumhuriyet bayrami nedeniyle yarismalarda dereceye girenlere protokol üyeleri tarafindan çesitli hediyeler takdim edildi. 1’inci Hudut Alay Komutanligi, Il Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügünde görevli Polis Özel Hareket Timleri ile araçlarinin geçisi sirasinda duygu dolu anlar yasanirken, bazi vatandaslar gözyaslarini tutamadi. Çok sayida vatandasin, askeri geçit töreni sirasinda cep telefonlariyla sosyal medya üzerinden canli yayin yaptiklari gözlendi.
Kaynak: İHA