Safran Üretiminde Olumlu Sonuç

Kütahya’nin Simav ilçesinde ‘Kadin çiftçiler tarimsal yeniliklerle bulusuyor’ programi dahilinde, tarimsal yeniliklerin kadinlar vasitasiyla yayginlastirilmasi amaciyla ‘Kadin Elinden Safran’ projesi 2 yildan bu yana uygulaniyor.

Safran Üretiminde Olumlu Sonuç
Kütahya Il Tarim ve Orman Müdürlügü Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürü Ahmet Nedim Bayraktar, Simav Kaymakami Bahattin Alp Arslanköylü’ye, hazirlanan 3 yillik proje kapsamindaki safran bitkisiyle ilgili bilgi aktariminda bulundu. Bayraktar, Simav’da ilk defa dikimi yapilan safran bitkisini yöre halkina tanitmayi amaçladiklarini ifade ederek, "Safran bitkisini, tanitimdan sonra üretip yayginlastiracagiz. Ayrica tansiyometre cihazlarini kullanarak buradaki sulama zamanlarini dogru tespit edip, verimi artirmayi amaçliyoruz. Kadin elinden safran projesi ilk kez 3 yil önce basladi.

Bu üretimi uzun bir zamana yayabiliriz. Safran üretiminde elde edilecek bitki soganlarini baska bir üreticiye vererek üretim alanlarini genisletebiliriz” diye konustu.

Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Tarim Sulama ve Arazi Islah Birim Sorumlusu Demet Uygun, safran üreticisi Serife Çelik ile bilgi paylasiminda bulundu. Uygun, safran bitkisinin sulama özelliklerini anlatti. Çakmak, Simav Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne, yapmis olduklari çalismalardan dolayi tesekkür etti.

Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Tibbi ve Aromatik Bitkiler Birim Baskani Mustafa Çakmak da üretici Serife Çelik’e safran bitkisinin hasadinda dikkat edilmesi gereken hususlari açikladi.

Safran üreticisi Serife Çelik ise 2 yil önce basladigi safran üretiminde mor çiçekler arasinda çok mutlu oldugunu ifade etti.

Simav Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Murat Tokdemir IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Simav Yesilköy’de Serife Çelik isimli çiftçimizle 250 metrekare alanda safran bitkisinin deneme üretimini baslattik. Bir yil önce, Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü ile birlikte uyguladigimiz bu projede ilk olumlu sonuçlarimizi bugünlerde aldik. Safran bitkisinin oldukça iyi yetistirildigini ve iyi ürün verdigini gördük. Hem ilçemizde alternatif olabilecek ürünlerden birini denedik hem de daha az su kullanarak üretim yapmak amaciyla tansiyometre ile yaptigimiz safran üretiminde ilk sonuçlar olumlu” dedi.

Kaynak: İHA