Japonya'da 3. Doz Covid-19 Asisina Onay

Japonya Saglik Bakanligi, 2 dozluk Covid-19 asilamasini tamamlayan kisilere 8 ayin ardindan 3. dozun uygulanmasina yesil isik yakti.

Japonya'da 3. Doz Covid-19 Asisina Onay
Covid-19 salginina karsi nüfusunun yaklasik yüzde 71’ini tamamen asilayan Japonya’da Saglik Bakanligi Uzman Kurulu, 3. doz asiya onay verdi. Iki dozluk asilamayi tamamlayan kisilere 8 aylik aranin ardindan takviye 3. dozun uygulanmasina karar verildi.

Kararin denizasiri ülkelerde yapilan ve asilamanin ardindan vücudun ürettigi antikorlarin tüm yas gruplari için zamanla azaldigini gösteren çalismalar dogrultusunda alindigi ifade edildi. Riskli grupta olmayan kisilerin dahi ek dozdan faydalanabilecegi belirtildi. Japonya Saglik Bakanligi’nin farkli asilarin karistirilarak üçüncü doz olarak uygulanmasina dair karari ise Kasim ayinda vermesinin beklendigi kaydedildi.

Risk grubuna onay çikmisti

Japonya’da hükümet 3. dozun saglik personeli ve diger risk gruplarina uygulanmasina geçtigimiz ay onay vermis, asilamanin Aralik ayinda baslayacagi kamuoyuna yansimisti. Son gelisme ile birlikte risk grubunda olmayan kisilerin de yeni yilin ardindan 3. doz asiya erisebilmesi bekleniyor.

3 farkli asi uygulaniyor

ABD’li ilaç devi Pfizer ve Alman ortagi BioNTech tarafindan gelistirilen Covid-19 asisi ve Moderna asisini 12 yas ve üstü nüfusa ücretsiz olarak sunan Japonya, AstraZeneca asisini ise 40 yas ve üstü kisilere tavsiye ediyor.
Kaynak: İHA