Filipinler'de Bangsamoro Seçimleri 2025'E Ertelendi

ISTANBUL – Filipinler'in güneyinde yer alan Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Yönetimi'nde (BARMM) seçimler 2025'e ertelendi.

Filipinler Haber Ajansina göre, Devlet Baskani Rodrigo Duterte, BARMM seçimlerinin ertelenmesine dair senatodan geçen yasa tasarisini onayladi.

Duterte'nin tasariyi onaylamasiyla BARMM parlamento ve bölgesel seçimlerinin tarihi Mayis 2025'e alinirken geçis hükümetinin görev süresi de 3 yil uzatildi.

Özerk Yönetimin Basbakani Haci Murad Ibrahim, dün yaptigi açiklamada, geçici hükümetin görev süresinin uzatilmasinin "halkin on yillardir süren zorluklarini çözebilecek ve onlari parlak bir gelecegin beklediginden emin olacak güçlü bir bölgesel bürokrasiye sahip olduklarini" gösterdigini belirtti.

Ibrahim, görev süresinin uzatilmasinin "yetkiyle alakali olmadigini" vurgulayarak, "BARMM'nin kurulmasi ve zaferi yalnizca belirli bireylere veya gruplara degil, tüm Bangsamoro'ya, özellikle de bu geçis döneminde her seyi miras alacak gelecek nesillere aittir." ifadelerini kullandi.

Bangsamoro Geçis Hükümeti 2019'da kurulmadan önce, Ibrahim liderligindeki Moro Islami Kurtulus Cephesi (MILF), Manila ulusal hükümetiyle baris müzakereleri yaptigi sirada alti yillik bir geçis dönemi talep etti ancak müzakereler, 2022 yilina kadar Ibrahim yönetiminde üç yillik bir geçis hükümetiyle sonuçlanmisti.

Iki taraf, geçis hükümetinin bölgesel yönetimin kontrolünü ele geçirmesini ve seçimlerin yapilmasinin kararlastirildigi 2022 yilina kadar isleri yürütmesini kabul etti ancak sürenin 2025'e kadar uzatilmasi konusunda talepler devam etti. Bangsamoro Geçis Hükümeti'nin neredeyse tüm milletvekilleri oybirligiyle önergeyi desteklerken, bölge sakinleri de son aylarda talebi destekleyen mitingler düzenledi.

Geçis Hükümetinin üyeleri, Bangsamoro Organik Yasasi'nda yer alan siyasi ve normallesme süreçlerini uygulamak için daha fazla zamana ihtiyaçlari olduguna inaniyor.

Bangsamoro, çogunlugu Müslüman ve Moro etnik grubundan olusan yaklasik bes milyon insanin yasadigi bir bölge.

MILF, 20. yüzyilin ortalarindan bu yana bölgenin özerklik mücadelesine öncülük ediyor.

21 Ocak ve 6 Subat 2019'da yapilan referandumlarda halk, bölgeye kapsamli özerklik getiren Bangsamoro Organik Yasasi'ni kabul etmisti. Yapilan baris görüsmelerinin ardindan Bangsamoro Geçis Otoritesi kurulmustu.

Kaynak: AA