Kirikhan Ciger Kebabi, Yogun Ilgi Görüyor

Türkiye'nin zengin mutfagiyla öne çikan sehirlerinden Hatay'da, tescilli tatlisi künefenin ardindan Kirikhan ilçesinde yapilan ciger kebabi da ilgi görüyor Kirikhan Kasaplar ve Lokantacilar Odasi Baskani Ali Çaydan: 'Çevre il ve ilçelerden kentimize ciger yemeye gelenler bayagi fazla. O yüzden ciger yetistiremedigimiz için Izmir, Ankara ve Konya gibi illerden ciger takviyesi yapiyoruz'

HÜSEYIN YILDIZ - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan gastronomi alaninda "Yaratici Sehirler Agi"na dahil edilen ve mutfaginda çok sayida yemek ile tatli çesidi bulunan Hatay'da, ustalarin elinde lezzet bulan Kirikhan ciger kebabi begeni topluyor.

Kirikhan ilçesindeki kebap ustalari yogun talebe yetismek için sabahin erken saatlerinde güne hazirlik için tezgahlarinin basinda oluyor.

Kuzu cigerlerini küp seklinde dograyip toz biberden hazirlanmis sosla harmanlayan ustalar, parçalari sise dizdikten sonra mese odunu közünde pisiriyor.

Yaninda sogan piyazi, lavas ve salata konulan ciger kebabi servis veya dürüm olarak müsterilere sunuluyor.

Gastronomi kentinin tescilli tatlisi künefenin ardindan ilgi gören ciger kebabini tatmak için Kirikhan'a çevre il ve ilçelerden gelenlerin sayisi her geçen gün artiyor.

Sabahin erken saatlerinde tüketilmeye baslanan Kirikhan ciger kebabi, genellikle ögle saatlerine kalmadan tüketiliyor.

Ciger talebine yetismekte güçlük çeken isletmeciler, Izmir, Ankara ve Konya basta olmak üzere Türkiye’nin çesitli illerinden kuzu cigeri tedarik ediyor.

- Aylik 10 ton üzerinde ciger kebabi tüketiliyor

Kirikhan Kasaplar ve Lokantacilar Odasi Baskani Ali Çaydan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kirikhan cigerine çevre il ve ilçelerden yogun talep oldugunu söyledi.

Yogun talep sebebiyle kuzu cigeri bulmakta güçlük çektiklerini belirten Çaydan, sunlari kaydetti:

"Kirikhan cigeri, taze ve günlük kuzu cigeri olmasi gerekiyor. Burada yapilan cigeri diger bölgelerde yapilan cigerlerden ayiran en önemli özellik, küp seklinde dogranip ince sislere takilarak pisirilmesi.

Böyle yapilmasi da cigerin daha yumusak olmasini sagliyor. Ciger baya bir ragbet görüyor. Ilçemizde önceki yillarda gerçeklesen Ciger Festivali, Istanbul, Izmir ve Ankara gibi illerde gerçeklesen Hatay günlerinde yapilan tanitimlarin ardindan ciger lokantalari yayginlasmaya basladi. Çevre il ve ilçelerden kentimize ciger yemeye gelenler bayagi fazla o yüzden ciger yetistiremedigimiz için Izmir, Ankara, Konya gibi illerden ciger takviyesi yapiyoruz. Ilçemizde ayda 10 tonun üzerinde ciger kebabi tüketiliyor."

Çaydan, Kirikhan cigerinin hepsi birbirinden degerli Hatay mutfaginin lezzetli mezeleriyle sunulmasiyla diger bölgelerdeki cigerlerden farkli olarak öne çiktigini sözlerine ekledi.

Yaklasik çeyrek asirdir ilçede ciger ustaligi yapan Mustafa Akin, Kirikhan'da yapilan ciger kebabinda kuzu cigerinin kullanildigini söyledi.

Hatay’in tüm ilçelerinin yani sira çevre illerden de müsterileri oldugunu aktaran Akin, ayda bir tonun üzerinde ciger satisi yaptigini anlatti.

Ciger ustaligina baba meslegi olarak devam ettigini belirten lokanta isletmecisi Ali Kartaloglu, genellikle sabah saatlerinde talep gören ciger kebabinin ögleye kalmadan tükendigini söyledi.

Kartaloglu, günlük 60 kilo ciger kebabi satisi yaptigini ifade ederek, yogun talepten dolayi ciger bulmakta zorlandigini kaydetti.

Türkiye’nin birçok yerinde ciger yedigini belirten müsterilerden Turhan Polat, Kirikhan cigerinin tadini hiçbir yerde bulamadigini belirtti.

Genellikle sabah kahvaltisi niyetiyle Kirikhan cigerini tercih ettigini söyleyen Polat, herkesi bu lezzeti tatmaya davet etti.
Kaynak: AA