Bin 300 Rakimda Kestane Hasadi

Mehmet Emin Incekulak

Bin 300 Rakimda Kestane Hasadi
KÜTAHYA - Kütahya’nin Simav ilçesine bagli Demirciköy beldesinde kestane hasadi basladi.

Simav daglarinin 700 ile bin 300 rakimdaki 30 kilometrelik bir alanda bulunan kestane agaçlarinda hasat basladi.

Kestane hasadi yapan Ayse Arslan (39), yagmurlarin az olmasina ragmen hasattan memnun olduklarini belirtti.

Arslan, “Simav yöresinin en lezzetli kestanesi Demirciköy daglarinda yetisiyor. Arazimizdeki kestanelerin toplama isine basladik, bu yil mahsul güzel. Pazara inen kestane fiyatinin 30 ile 40 lira arasinda oldugunu ögrendik. Bu bölgede yetisen kestanelerin kokusu, aromasi ve lezzeti çok güzel. Bu yil makine ile kestane silkimi yapildigi için hem zamandan tasarruf yapiyoruz, hem de kaza riski en aza iniyor” dedi.

Gençlik yillarinda zor sartlar altinda kestane toplandigini söyleyen 60 yasindaki Dudu Korkmaz, traktörlerin ve araçlarin çikamadigi daglik alanlarda, yük hayvanlarini kullandiklarini belirtti.

Korkmaz, “Kestane agacina babamiz çikar sirikla kestaneleri silkerdi. Kestane toplama isini kendimiz yapardik” diye konustu.

Traktöre takili aparat ile kestane silkme isi yapan Hasbi Çagan, makine ile yapilan kestane toplama isinde agaçtan düsme kazalarinin olmadigini ifade etti.

Kestane piyasasinda çok önemli bir yeri olan Simav’in lezzetiyle ünlü kestanesinin, içinde omega 3 ve omega 6 yaglari bulunduruyor. Ögrenmeyi ve hafizayi gelistirmenin yani sira Alzheimer hastaliginin önlenmesinde önemli olan Simav kestanesinin kan dolasimini da hizlandirdigi belirtildi.

Bölgede bu yil yaklasik bin 500 ton kestane elde edilmesi tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA