ABD'nin Florida Eyaleti, ABD Baskani Biden'a Dava Açti

ABD’nin Florida eyaletinin Valisi Ron DeSantis, Florida eyaletinin ABD Baskani Joe Biden yönetimine karsi, devlet ile sözlesmeli sirketlerdeki tüm çalisanlar için korona virüs (Covid-19) asilarini zorunlu kilan federal emri nedeniyle dava açtigini duyurdu.

korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda ABD Baskani Joe Biden, ABD’de genelind federal çalisanlarin Covid-19’a karsi asilanmasini zorunlu hale getirmisti. Karar ülke genelinde birçok federal çalisanin tepkisini toplarken ABD’nin Florida eyaletinin Valisi Ron DeSantis’den, zorunlu Covid-19 asilama kararina yönelik Biden yönetimine dava açiklamasi geldi. DeSantis yaptigi basin açiklamasinda, Florida eyaletinin Baskan Biden yönetimine, devlet ile sözlesmeli sirketlerdeki tüm çalisanlar için Covid-19 asilarini zorunlu kilan federal emri nedeniyle dava açtigini kaydetti.

Hükümetin bu karari alarak isleri yoluna koymaya çalismasinin dogru olmadiginin altini çizen DeSantis, "Bugün davaya gidecegiz. Florida eyaleti, Covid-19 asilarini zorunlu kilan federal emrine karsi Biden yönetimine baska bir dava daha açti" ifadelerini kullandi. Florida’nin Tampa kentinde dava açildigini ve eyalet hükümetinin süreci durdurmak için ihtiyati tedbiri istedigini belirten DeSantis, "Bu is böyle yapilmamali. Bunu yapmaya yetkilerinin oldugunu düsünmüyoruz. Dava, Tampa’da açilmis olup, ihtiyati tedbir talep edecegiz. Bu karar, federal yasa ve ABD Anayasasi uyarinca mevcut yönetimin yetkisini asiyor" dedi.



"Bu federal hükümetin rolü degil"

Dava açiklamasina iliskin Florida Eyaleti Bassavcisi Ashley Moody yaptigi açiklamada, Covid-19’a karsi asilamalari zorunlu kilmanin federal hükümetin görevi olmadigini ve hükümetin bunu yapmaya "kesinlikle hiçbir hakki olmadigini" kaydetti.

Asi kararinin federal hükümetin federal çalisanlarin kisisel özerkligine tam ve kaba bir erisimi oldugunu belirten Moody, "Bu dogru, bu federal hükümetin rolü degil. ABD nüfusunun çogunlugundan asilanmalarini talep etmek konusunda kesinlikle hiçbir yetkileri yok, hiçbir sekilde" ifadelerini kullandi. ABD basininda yer alan haberlerde ise Florida’nin açtigi davanin dosyasinda, "Hükümetin yasa disi asi sarti, Florida’nin istihdam politikalarina müdahale etmeyi amaçladigi ve Florida’yi ekonomik zarar ve federal sözlesmelerin kaybiyla tehdit ettigi için, eyalet bu Mahkemeden yardim istiyor" ifadelerine yer verildigine dikkat çekildi.

Asi zorunlulugu gelirse ABD isçilerinin yüzde 70’inden fazlasi isi birakmaya hazir

ABD’nin California eyaletinde yer alan Kaiser Family Foundation (KFF) vakfi tarafindan ABD’de yürütülen bir anketin sonucunda, Covid-19’a karsi asilanmayan ABD’li isçilerin yüzde 72’sinin, isverenlerinin haftalik Covid-19 testi yaptirmak seçenegi sunmak yerine Covid-19’a karsi asi olmayi zorunlu hale getirmesi halinde isi birakmaya hazir oldugu kaydedildi. Anket sonuçlarina göre, isverenleri tarafindan test seçenegi sunulmasi halinde Covid-19’a karsi asilanmamis olan isçilerin, yüzde 37’sinin isini birakacagi, yüzde 11’i asi olmayi tercih edecegi ve yüzde 46’sinin ise haftalik testi tercih edecegi ifade edildi. Asi olma zorunlulugu veya her hafta test olma seçenegi sunuldugunda ise ABD’li yetiskinlerin yüzde 5’inin islerini birakacagi, yüzde 9’unun ise test seçenegi sunulmamasi halinde islerinden ayrilacaginin yer aldigi ankette, tüm ABD’li yetiskinlerin yalnizca 1’inin ise isverenlerinin asi zorunlulugu getirmesi nedeniyle hali hazirda islerinden ayrildigi belirtildi.

Ayrica bulgular, ABD’li isçilerin yüzde 25’inin isverenlerinin geçtigimiz Haziran ayindan bu yana yüzde 16’lik bir artisla asi zorunlulugu getirdigini gösterdi. KFF tarafindan yürütülen anket ise, 14-24 Ekim tarihlerinde telefon araciligiyla rastgele seçilen 18 yas ve üstü yetiskin bin 519 ABD’li arasinda gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA