Lüksemburg Basbakani Bettel'e 'Intihal' Suçlamasi

Lüksemburg'da yayin yapan bir internet sitesi, 'KopyalaYapistir Basbakan' baslikli haberinde Bettel'in yüksek ögretim tezinin çogunun intihal oldugunu iddia etti.

Lüksemburg Basbakani Xavier Bettel'in, üniversite egitiminin ardindan 1999'da yazdigi tezin büyük bölümünde intihal yaptigi iddia edildi.

Lüksemburg'da yayin yapan "Reporter.lu" adresli haber sitesi, "Kopyala-Yapistir Basbakan" basligiyla verdigi haberinde Bettel'in bugünkü yüksek lisans tezine karsilik gelen "ileri çalismalar diplomasi" alabilmek için yazdigi 56 sayfalik tezin sadece 2 sayfasinda intihal olmadigini öne sürdü.

Intihal içermeyen 2 sayfanin, giris ve sonuç kisimlarinda bulundugu belirtildi. Tezde alintilara atif yapilmadigi, hiçbir dipnot kullanilmadigi ifade edildi.

Çalismanin 20 sayfasinin Avrupa Parlamentosu internet sitesinden, 9 sayfasinin bir AP milletvekilinin raporundan kopyalandigi ancak kaynak gösterilmedigi aktarildi. Tezin büyük kisminin alintilar içerdigi, bagimsiz arastirmacilar tarafindan da dogrulandi.

Bettel'in 26 yasindayken o zamanki adi Nancy Üniversitesi olan Fransa'daki Lorraine Üniversitesinde "hukuk ve siyaset bilimi" alaninda yazdigi tezin "Avrupa Parlamentosu seçimlerinin olasi reformu" hakkinda oldugu kaydedildi.

- Bettel: "Daha farkli yazilabilirdi"

Söz konusu iddia üzerine Bettel, tezini "o zamanki bilgisi ve inançlari" temelinde yazdigini söyledi. Bettel, "tezin daha farkli yazilabilecegini" kabul etti.

Bettel'in o zamanki arastirma yöneticisi Etienne Criqui de bazi bölümlerin internetten alinmis olabilecegini ancak o dönemde ögrencilere bilimsel metotlar hakkinda çok fazla sey ögretilmedigi için durumun farkli oldugunu savundu.

Criqui, intihalleri tespit edecek teknik araçlarin geçmiste gelistirilmemis oldugunu belirtti.
Kaynak: AA