Istanbul'da 'Kastamonu Tanitim Günleri' Basladi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in mesajindan: 'Bugüne kadar depremden sele ve yangina kadar maruz kaldigimiz tüm afetlerde vatandaslarimizi sahipsiz birakmadik. Ayni hassasiyeti Kastamonu'daki yaralarin sarilmasi için de gösteriyoruz. Bakanliklarimiz, mülki idare amirlerimiz, belediyelerimiz süreci yakindan takip etmeyi sürdürüyor'

Kastamonulular Dayanisma Dernegi (KAS-DER) tarafindan Istanbul'da düzenlenen ''Kastamonu Tanitim Günleri'' basladi.

Maltepe Etkinlik Alani'nda düzenlenen tanitim günlerinin açilisi, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in da katilimiyla gerçeklestirildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da gönderdigi yazili mesajla etkinligin açilisini tebrik etti.

Erdogan mesajinda, sunlari kaydetti:

"Bu sene 14'ncüsü düzenlenen Kastamonu Tanitim Günleri'nin basarili geçmesini diliyorum. Bu vesileyle agustos ayinda Kastamonu'nun Bozkurt, Inebolu, Küre, Pinarbasi ve Azdavay ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Devletimiz afetle mücadele için nasil tüm imkanlarini seferber etmisse yaralarin sarilmasi, zararlarin tazmini ve afet bölgelerinin yeniden ayaga kaldirilmasi için de gereken her türlü çabayi sarf etmektedir. Bugüne kadar depremden sele ve yangina kadar maruz kaldigimiz tüm afetlerde vatandaslarimizi sahipsiz birakmadik. Ayni hassasiyeti Kastamonu'daki yaralarin sarilmasi için de gösteriyoruz. Bakanliklarimiz, mülki idare amirlerimiz, belediyelerimiz süreci yakindan takip etmeyi sürdürüyor. Bir taraftan bu adimlari atarken bir taraftan da benzer acilarin tekrar yasanmamasi için gerekli tedbirleri aliyoruz. Bizim tüm gayemiz evlatlarimiza daha iyi, daha müreffeh ve daha huzurlu bir ülke birakmak, daha güçlü bir devlet teslim etmektir. Allah'a hamdolsun son 19 yilda sizlerin destegi ve duasi sayesinde epeyce yaklastik. Kastamonulu kardeslerim bizimle yol yürüdügü sürece çok daha büyük hedefleri gerçege dönüstürecegimize inaniyorum. Kastamonu 14. Tanitim Günleri'ni hem bu kadim sehrimizin kültürel zenginliklerinin farkina varilmasina hem de ebedi ve ezeli kardesligimizin güçlenmesine katki saglamasini temenni ediyorum."

- "Kastamonu son yillarda basta turizm olmak üzere pek çok alanda ilerleme kaydetti"

Açilista konusan Kastamonu Valisi Avni Çakir, kentin yakin tarihte görülmedik sekilde bir afetle karsilastigini söyledi.

Afette hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Çakir, "Cumhurbaskanimizin daha ilk günden bölgeye intikali, bakanlarimizin sahada olmasi, degerli devlet büyüklerimizin de yakin tarihte bölgeye ziyareti ve ilgisiyle, yaralarimizi büyük oranda sardik. Insallah Cumhurbaskanimiza verdigimiz sözle agustos ayina kadar alt ve üst yapisiyla Bozkurt'u insa edecegiz." dedi.

Kastamonu'nun tarih, doga ve kültürüyle essiz bir cografya oldugunu dile getiren Çakir, "Biz memleketimizi anlatirken kelimeleri pes pese siralamak istiyoruz. Çünkü her kelime her övgü gerçekten bu mübarek topraklara yakisiyor. Kastamonu son yillarda basta turizm olmak üzere pek çok alanda ilerlemeler kaydetti. Turizmdeki ciddi artis maalesef Kovid-19'la bir miktar sekteye ugradi ama salginin azalmasiyla eski günlerine dönecek." diye konustu.

Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu ise sehrin bünyesinden 8 il çikardigini belirterek, sunlari söyledi:

"Onun gölgesinde ve manevi agirliginda konusuyoruz. Kütahya'yla beraber Selçuklu'nun iki uç beyliginden biri olan Kastamonu. Insanlar 'Tasi topragi altin.' dedikleri Istanbul'a cumhuriyetimiz kurulduktan sonra yavas yavas gelmisler. Ülke nüfusu 13 milyonken 330 bin nüfusa sahip olan il, ülke 85 milyona gelmis 380 bini ancak görmüstür. Dogan çoluk çocuk Istanbullu oldu ve Kastamonu nüfusundan düstü. Az önce 'Istanbul'daki Kastamonulu nüfusu 1,5 milyon' dendi. Bu göreceli bir rakam. Dolayisiyla rakam 2 milyon var. Bizim Istanbul'daki agirligimiz nüfusumuzla orantili degil. Bunun için yogun bir çaba sarf ediyoruz. Bize turizmin bütün bilesenleri bahsedildi. Kastamonu herkesin gelmesi ve görmesi gereken bir il."

Etkinligin açilisinda KAS-DER Genel Baskani Remzi Sen, CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ve Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu da birer selamlama konusmasi yapti.

Açilisa, Istanbul ve Kastamonu'dan ilçe belediye baskanlari, siyasi parti temsilcileri ve çok sayida kisi katildi.

Kastamonu'dan yerel ses sanatçilarinin sahne alacagi, tiyatro oyunlarinin ve halk oyunu performanslarinin sahnelenecegi etkinlik 31 Ekim'de sona erecek.
Kaynak: AA