Hazine Ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, Düzce'de Konustu Açiklamasi

'(Suriye ve Irak tezkeresi) Buradaki ana amaç; komsu devletlerin toprak bütünlügüne ve milli birligine hiçbir surette halel getirmeden Türkiye'nin milli güvenligine ve gelecegine yönelik tehditlere dogrudan müdahale etme olanagini saglamaktir. Içinden geçtigimiz netameli dönemde, ilgili sinirlarimizda faaliyet gösteren PKK/PYDYPG ve DEAS gibi terör örgütlerinin bölücü faaliyetlerini önlemektir. Hiç süphesiz bu, bölgede yasayan halklarin huzur ve barisi için de son derece önemlidir' '(10 büyükelçinin Osman Kavala açiklamasi) Cumhurbaskanimizin çok isabetli hamlesi, ilkeli durusu sayesinde Disisleri Bakanligimiz uluslararasi hukukun kendisine tanidigi haklar çerçevesinde gerekli adimlari atmistir. Böylece kazanan ilkeli durus oldu'

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, Suriye ve Irak tezkeresine iliskin, "Buradaki ana amaç; komsu devletlerin toprak bütünlügüne ve milli birligine hiçbir surette halel getirmeden Türkiye'nin milli güvenligine ve gelecegine yönelik tehditlere dogrudan müdahale etme olanagini saglamaktir." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Düzce'ye gelen Nebati, Avni Akyol KYK Konferans Salonu'nda düzenlenen "Düzce Is Dünyasi Bulusmasi" kapsaminda sivil toplum kurulusu temsilcileri ve is insanlariyla bir araya geldi.

Düzce'nin cografi konumu, "sanayi kusagi"nin üzerinde yer almasi dolayisiyla yatirimcilar için bir çekim merkezi oldugunu belirten Nebati, kentin bu üstünlügünü, sosyoekonomik gelismesine yansimasini saglamayi hedeflediklerini söyledi.

Nebati, kentin tarimsal, ulasim, altyapi, turizm, egitim ve sanayi anlamindaki potansiyeli ile de çehresinin degistigini kaydetti.

- "Türkiye bugün artik sigaya çekilecek konumunda olan bir ülke degildir"

Türkiye'nin uluslararasi diplomasiler ve iliskilerde farkliligini, karaliligini, gücünü ortaya koyan öz güven sahibi bir ülke haline dönüstügüne isaret eden Nebati, söyle devam etti:

"Geçenlerde birtakim büyükelçi ve onun içerideki destekçileri, uluslararasi hukuku çigneyecek bir adim atmislardi. Unuttuklari bir sey var; Türkiye bugün artik sigaya çekilecek konumunda olan bir ülke degildir. Hiç kimse uluslararasi hukuk normlarini, geleneklerini asarak Türkiye'ye parmak sallayamaz.

Cumhurbaskanimizin çok isabetli hamlesi ve ilkeli durusu sayesinde Disisleri Bakanligimiz uluslararasi hukukun kendisine tanidigi haklar çerçevesinde gerekli adimlari atmistir. Böylece kazanan ilkeli durus oldu. Dik duranlar, ilkeleri ve degerleri için gerekirse köprüleri yakanlardir. Biz tarih yaziyoruz. Sadece ulusal ekonominin büyütülmesi, refahin topluma yayilmasiyla degil, ayni zamanda uluslararasi arenada Türkiye'nin farkliligini ortaya koyan, gücünü ortaya koyan, geçmisten gelen kültürün ve medeniyetin kendisine verdigi özgüvenle hareket eden bir durus sergilemistir."

- "Türkiye ulusal güvenligi ve çikarlari için adimlarini atiyor"

Suriye ve Irak tezkeresine deginen Nebati, Türkiye'nin ulusal güvenligi ve çikarlari için adim atmasi gereken yerlerde adimlarini attigini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, sözlerini söyle sürdürdü:

"Buradaki ana amaç; komsu devletlerin toprak bütünlügüne ve milli birligine hiçbir surette halel getirmeden Türkiye'nin milli güvenligine ve gelecegine yönelik tehditlere dogrudan müdahale etme olanagini saglamaktir. Içinden geçtigimiz netameli dönemde, ilgili sinirlarimizda faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG ve DEAS gibi terör örgütlerinin bölücü faaliyetlerini önlemektir. Hiç süphesiz bu, bölgede yasayan halklarin huzur ve barisi için de son derece önemlidir."

Dünyada tedarik zincirlerinde bozulma oldugunu dikkati çeken Nebati, tasima, lojistik ve konteyner fiyatlari üst üste konuldugunda üretim maliyetlerinin bütün firmalari zorladigini kaydetti.

Bu durumun yüksek kredi faiziyle de bir araya gelince Türkiye'nin üretici sektörlerinde baski olusturdugunu dile getiren Nebati, "Yilbasindan bugüne kadar ham petroldeki artis orani yüzde 68'dir. Su anda 85 dolarin üzerinde. Petrol fiyatlarini piyasaya yansitmamak için vazgeçtigimiz vergi 37,4 milyar lira. Yil sonuna kadar vazgeçecegimiz verginin tutari 55 milyar liranin üzerine çikacak. Biz esel mobil sistemini uygulamaya devam ediyoruz. Su an Türkiye'deki petrol pompa fiyatlari, dünyadaki petrol pompa fiyatlarinin altinda. Avrupa'da aninda fiyat artisini yansitiyorlar. Pompa çikis fiyatlari 1,6 ila 2 avro civarinda degisiyor." ifadelerini kullandi.

- "Kisa vadede reel sektör üzerinde döviz riskinin olmadigi görülmektedir"

Merkez Bankasinin faiz indirimi kararinin olumlu yönde yansimalari oldugunu belirten Nebati, söyle devam etti:

"Merkez Bankasi bir hamlede bulundu ve 200 baz puan düsüs gerçeklestirdi. Üretim odakli bir firma faiz oranlarinin düsmesinden rahatsiz olur mu? Türkiye'de enteresan bir sekilde bazi kesimlerde bize ögretilen bir yanlisin sürekli uygulanmasi konusunda bir baski var. Üretici finansmana ulasmak istiyor. Ihracatta patlama var. Kapasite kullanim oranlari en yüksek seviyeye ulasmis durumda. Siparisler devam ediyor ve önümüzdeki süreçte siparislerin devam edecegine yönelik de bir beklenti var. Yeni yatimlar yapilacak. Ticaret hacmimizin genislemesi için finansmana ihtiyacimiz var. Merkez Bankasi almis oldugu 200 baz puanli bir indirimle bu kapiyi açmistir. "

Nebati, 2008'de yasanan büyük küresel kriz sonrasinda ekonomik kirilganliklari önlemek amaciyla 2009'da Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Karar'da yapilan degisiklikle hane halkinin döviz cinsinden borçlanmasinin engellendigi ve böylelikle hane halkinin kur riskine karsi korundugunu anlatti.

Reel sektör açisindan bakildiginda, reel sektörün döviz pozisyon açiginin en yüksek seviyesini gördügü 2017'den bu yana azaldigini, bu yilin temmuz ayi itibariyla 126,7 milyar dolar oldugunu aktaran Nebati, "Bu açik pozisyonu tasiyan firmalar döviz geliri olan ve bu borcu çevirme konusunda ehil firmalardir. Reel sektörün kisa vadeli döviz pozisyonu ise 57,6 milyar dolar fazladir. Dolayisiyla kisa vadede reel sektör üzerinde döviz riskinin olmadigi görülmektedir. Keza finans sektörüne baktigimizda, bankalarin yabanci para pozisyonu 15 Ekim itibariyla 5,6 milyar dolar fazla durumundadir." diye konustu.

Törene katilan Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakir ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Tuncay Sahin de kentteki ihracat rakamlari ve ekonomiye iliskin konusma yapti.

Program, basina kapali yapilan soru cevap bölümüyle devam etti.

Nebati, toplantinin ardindan AK Parti Düzce Il Baskanligini ziyaret ederek Il Baskani Mustafa Keskin ve partililerle bir araya geldi.

Daha sonra Belediye Baskani Faruk Özlü ile makaminda görüsen Nebati, kentte yürütülen projeler ve yatirimlar hakkinda bilgi aldi.

Istanbul Caddesi'nde esnafla görüsen Nebati, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Düzce Valisi Cevdet Atay'i ziyaretinin ardindan kentten ayrildi.
Kaynak: AA