AB, Filistin'in Devlet Kurma Çabalarini Destekliyor

Avrupa Birligi (AB) yönetimi, Filistin'in devlet kurma çabalarini desteklediklerini belirterek, Israil-Filistin meselesinde iki devletli çözüme bagliliklarini teyit etti.

Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Brüksel'de görüsmeler yapti.

Michel, Istiyye ile görüsmesine dair sosyal medyadan yaptigi açiklamada, "Filistin'in devlet kurma çabalarina AB destegi ile bölgesel kapsam üzerine odaklandik. AB'nin iki devletli çözüme bagliligini teyit ettim." ifadesini kullandi.

Borell'in ofisinden yapilan açiklamaya göre ise AB Yüksek Temsilcisi, Filistin halkina ve Filistin'in devlet kurmasina AB'nin devam eden destegini vurguladi.

Borrell, Israil-Filistin meselesine iki devletli çözüm temelinde adil, müzakere edilmis ve kapsamli bir sonuç getirilmesi ile baris sürecinin canlandirilmasina yönelik anlamli görüsmelerin yeniden baslatilmasina AB'nin bagliligini vurguladi.

Borrell, bu amaç için Orta Dogu Dörtlüsünün canlandirilmasi yolu da dahil olmak üzere tüm taraflarla çalismaya hazir olduklarini bildirdi.

Istiyye ile sahadaki durumu da ele alan Borell, Israil'in yerlesimleri genisletmesinden, Filistinlilerin evlerinden çikarilmasi ve bazi binalarin yikilmasindan, ayrica Gazze'deki vahim insani durumdan endise duyduklarini belirtti.

Borell, Israil'in Filistinli 6 insan haklari kurulusunu terör listesine almasinin da kendileri için ciddi endise kaynagi oldugunu, AB'nin konuyu arastiracagini söyledi.

Kaynak: AA