Macron, Çin Devlet Baskani Si Cinping Ile Telefonda Görüstü

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Çin'e, Avrupa Birligi (AB) ülkeleri, Avrupa Parlamentosu (AP) ve kurumlarin temsilcilerine karsi alinan "zorlayici önlemleri" kaldirarak yapici yaklasimi benimseme çagrisinda bulundu.

Elysee Sarayindan yapilan açiklamaya göre, Macron, Çin Devlet Baskani Si Cinping ile telefonda görüstü.

Görüsmede, özellikle ticari pazara erisim açisindan Avrupa-Çin iliskisinin yeniden dengelenmesine devam edilmesini isteyen Macron, Çin'e, Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkelere, AP'ye ve kurumlarin temsilcilerine karsi alinan "zorlayici önlemleri" kaldirarak yapici yaklasimi benimseme çagrisi yapti.

Iki lider, stratejik sektörlerde yürütülen projeleri mümkün olan en kisa sürede ilerletmek için yakin temaslari sürdürme konusunda mutabik kaldi.

Macron, Çin'den, iklim degisikligi ve kömürün kullanimi konularinda ilerleme kaydetmesini istedi.

Iki lider, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve ekonomisi zayif ülkelere karsi uluslararasi dayanisma gösterme konusunda yakin temasi sürdürmeye karar verdi.

Macron ve Si, görüsmede Afganistan'daki durumu da ele aldi.

Görüsmede, terörle mücadele ve kadin haklarina saygi konusunda Taliban'a yönelik taleplerini dile getiren Macron, Iran'in nükleer anlasma olarak bilinen Kapsamli Ortak Eylem Plani'ni (JCPOA) ihlal eden eylemlerine son vermesi ve Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (IAEA) ile is birligine yeniden baslamasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA