Reel Kesim Güven Endeksi Azaldi
Reel kesim güven endeksi, 2021 yili Ekim ayinda, bir önceki aya göre 3,8 puan azalarak 109,6 seviyesinde gerçeklesti.

Buna göre, 2021 yili Ekim ayinda RKGE, bir önceki aya göre 3,8 puan azalarak 109,6 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, sabit sermaye yatirim harcamasi ve son üç aydaki toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidisat, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari ve mevcut toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak 111,3 seviyesinde gerçeklesti.
Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendigi gözlendi.
Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklari seviyesinin mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendigi görüldü.
Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi görülmektedir. Gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin zayifladigi, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentilerin ise güçlendigi gözlendi.
Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artis oldugunu bildirenler ve gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin güçlendigi görüldü.
Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de güçlendigi gözlendi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,6 puan artarak yüzde 27,7 seviyesinde gerçeklesti.
2021 yili Ekim ayinda, ankete katilan isyerlerinin yüzde 49,2‘si üretimlerini kisitlayan faktör bulunmadigini belirtirken, yüzde 14,7‘si talep yetersizliginin üretimlerini kisitlayan en önemli faktör oldugunu belirtmis, onu sirasiyla hammadde-ekipman yetersizligi, isgücü yetersizligi, mali imkansizliklar ve diger faktörler izledi.
Son üç aydaki rekabet gücüne iliskin gelismeler degerlendirildiginde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin olarak bir önceki dönemde artis bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettigi gözlendi. Avrupa Birligi içindeki ve disindaki yurt disi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin artis yönlü degerlendirmelerin de güçlenerek devam ettigi görüldü.
Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 9,6‘ya, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 72,5‘e gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani ise yüzde 17,9‘a yükseldi.
-IHA-
