Diyarbakir'da Gida Denetim Seferberligi Basladi
Gida Denetimi seferberligi kapsaminda tüm yurtta oldugu gibi Diyarbakir’da da gida üretim firmalari ve bunu pazarlayan market ile isletmelere yönelik denetim yapilirken denetimler öncesi açiklamalarda bulunan Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atlar, “Gida tedariginin tüm dünya açisindan öneminin daha iyi anlasildigi bugünlerde özellikle saglikli ve güvenilir gidaya ulasimin temeli gida üretim yerlerinin kontrol ve denetimidir. Denetimin ilk hedefi cezalandirmak degildir. Isletmeyi asgari üretim gerekliliklerine ulastirmak ilk hedeftir. Tüm vatandaslarimizin karsilastiklari olumsuzluklar ile ilgili olarak Alo 174 gida hattina ulasabileceklerini ve her vatandasimizin da birer denetçi oldugunu hatirlatmak isteriz” dedi.

Gida Denetimi seferberligi kapsaminda tüm yurtta oldugu gibi Diyarbakir’da da gida üretim firmalari ve bunu pazarlayan market ile isletmelere yönelik denetim yapildi. Kent genelinde 25-28 Ekim tarihleri arasinda yapilacak olan denetimlere iliskin Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atlar açiklamalarda bulundu. Gida tedariginin tüm dünya açisindan öneminin daha iyi anlasildigi bugünlerde özellikle saglikli ve güvenilir gidaya ulasimin temeli gida üretim yerlerinin kontrol ve denetim oldugunu ifade eden Atalar, “Halkimizi gidada taklit- tagsis yapanlara, kalitesiz gida üreterek insan sagligiyla oynayan gida teröristlerine karsi korumak öncelikli görevimizdir. Bugünden itibaren de tüm yurtta ve tüm kontrol görevlileri ile bakanligimiz tarafindan gida denetimi seferberligi baslatilmis olup, es zamanli olarak 81 ilde yürütülecek seferberlik kapsaminda öncelikli olarak gida üretim yerleri olmak üzere gida satis ve toplu tüketim yerleri denetime tabi tutulacaktir. Bu kapsamda il müdürlügümüzde bulunan tüm araçlarla, yetkili 110 gida kontrol görevlisi veteriner hekimler, gida mühendisleri, ziraat mühendisleri tarafindan firinlari, et isleme tesisleri, süt isleme tesisleri, yemek fabrikalari basta olmak üzere, lokanta, restoran, fastfood, bakkal ve marketler, titizlikle denetlenecektir” diye konustu.
“Denetimin ilk hedefi cezalandirmak degildir”
Gida denetiminde önceligin isletme sahiplerinin bilinçlendirilmesi oldugunu belirten Atalar, “Gida denetiminde önceligimiz isletme sahiplerinin bilinçlendirilmesidir. Bu amaçla ziyaret edilen tüm isletme sahipleri ve çalisanlarina gidanin temeli olan hijyeni anlatilir. Gida mevzuati açisindan isletmenin üretim sekline göre riskler ve uyulmasi gereken kurallar aktarilir. Gida denetimlerinin öncelikli amaci ilimizdeki tüm gida isletmelerini kaliteli ve saglikli hizmet sunan isletmelere dönüstürmektir. Denetimin ilk hedefi cezalandirmak degildir. Isletmeyi asgari üretim gerekliliklerine ulastirmak ilk hedeftir. Insan sagligini riske attigi tespit edilen isletmelere idari yaptirim uygulanir” seklinde konustu.
“Gida denetim süreci ile ilgili en büyük yardimcimiz bilinçli tüketicilerdir”
Bugüne kadar 15 bin 430 denetim gerçeklestirdiklerini belirten Atalar, yaklasik 800 bin liralik idari para cezasi uygulandigini kaydetti.
Atalar, “Sayilari 10 bin 547 adet olan gida üretim ve toplu tüketim is yeri, gida ile temas eden madde üreten is yeri, gida ve yem satis yerlerine yil boyunca devam eden risk esasli denetimlerin yani sira, Valiligimizin de talimatlari dogrultusunda belirlenen etkin denetim hedeflerine ulasmak için tüm gida kontrol görevlileri ile ara vermeden denetimler gerçeklestirmektedir. Gerçeklestirilen bu denetimlerde bugün itibariyle 15 bin 430 adet denetim gerçeklestirilmis, uygunsuzluk tespit edilen isletmelere yaklasik 800 bin liralik idari para cezasi uygulanmistir. Halkimizin saglikli gidaya ulasmasini temin etmek için yil boyunca araliksiz gida denetimlerimiz devam etmektedir. Gida denetim süreci ile ilgili en büyük yardimcimiz bilinçli tüketicilerdir. Tüm vatandaslarimizin karsilastiklari olumsuzluklar ile ilgili olarak Alo 174 gida hattina ulasabileceklerini ve her vatandasimizin da birer denetçi oldugunu hatirlatmak isteriz. Saglikli gidalar ile büyüyen saglikli nesillerden olusan bir gelecek için hep beraber sürekli denetimdeyiz” dedi.
Denetimler 3 gün sürecek
Yapilan konusmalarin ardindan Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atlar’in öncülügünde aralarindan il müdür yardimcisi ve gida ile yem sube müdürlerinin de bulundugu gida denetim ekipleri et isleme tesisleri, süt isleme tesisleri, yemek fabrikalari basta olmak üzere, lokanta, restoran, fastfood, bakkal ve marketleri titizlikle denetledi. Denetimlerin 25-28 Ekim tarihleri arasinda araliksiz bir sekilde sürecegi ögrenildi.
