Pakistan'daki Protestolarda 3 Polis Öldü

Pakistan'in Lahor sehrinde, yasakli Tahrik-i Lebbeyk Pakistan Partisi (TLP) mensuplariyla güvenlik güçleri arasinda yasanan siddetli çatismalarda bir polis, protestolar sirasinda meydana gelen trafik kazasinda da 2 polis öldü, aralarinda emniyet mensuplarinin da bulundugu çok sayida kisi yaralandi.

Yerel basindaki haberlere göre, polis yetkilileri, TLP lideri Saad Rizvi'nin serbest birakilmasi için Lahor'dan Islamabad'a yürümek isteyen TLP'lilere izin vermedi.

Yürüyüsü sürdürmek isteyen protestocularla güvenlik güçleri arasinda sehrin çesitli noktalarinda çatismalar yasandi.

Polis, göstericilere göz yasartici gaz ve copla müdahale ederken, göstericiler de polise tas ve sopa firlatti.

Olaylar sirasinda bir polis hayatini kaybetti, çok sayida protestocu ve emniyet mensubu yaralandi.

Protestolar sirasinda meydana gelen trafik kazasinda da 2 polis öldü.

Pencap Eyaleti Basbakani Osman Bozdar, Twitter hesabindan, siddet eylemleri ve trafik kazasi sonucu yasamini yitiren 3 polis için bas sagligi mesaji yayimladi.

Pencap eyaleti, TLP ile görüsmek için bir heyet olusturuldugunu açiklamisti.

Baskent Islamabad'in giris ve çikislarinda da konteynerlerle önlem alinmisti.

Yasakli TLP'nin üyeleri, dün liderleri Saad Rizvi'nin serbest birakilmasi için Lahor'dan Islamabad'a yürüyüs düzenleyeceklerini duyurmustu.

- Rizvi'nin serbest birakilmasi kararina itiraz

Mahkeme 9 Ekim'de TLP lideri Rizvi'nin serbest birakilmasina karar vermis, Pencap hükümeti ise söz konusu karara itiraz ederek temyize gitmisti.

TLP, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Islam ve Hazreti Muhammed karsiti açiklamalari sebebiyle 16 Kasim 2020'de ülkenin çesitli sehirlerinde gösteriler düzenlemeye baslamisti.

Parti, düzenledigi gösterileri hükümetle anlasma karsiliginda sonlandirmisti. Saad Rizvi tarafindan geçen sene kasimda basinla paylasilan anlasmada, hükümetin, Fransa'nin Islamabad Büyükelçisini 2-3 ay içinde ülkeden göndermesi, Paris'e yeni büyükelçi atamamasi, Fransiz ürünlerinin boykot edilmesi ve gözaltina alinan TLP üyelerinin serbest birakilmasi maddeleri yer aliyordu.

TLP lideri Saad Rizvi, 11 Nisan 2021'de yayimladigi mesajda, hükümetin verdigi sözleri tutmadigini belirterek, yeniden protestolara baslayacaklarini açiklamisti. Bunun üzerine Rizvi, 12 Nisan'da gözaltina alinmis ve ardindan partililer, Islamabad basta olmak üzere Lahor, Karaçi, Multan ve Ravalpindi gibi sehirlerde protestolara baslamisti.

12 Nisan'dan sonra yasanan gösterilerde en az 8 kisi hayatini kaybetmisti. 14 Nisan'da terörle mücadele yasasi kapsaminda TLP'ye yasak getirilmesine karar verilmisti.

- TLP, siddete dönüsen eylemleriyle taniniyor

Sünni-Barelvi hareketine mensup Hadim Hüseyin Rizvi tarafindan 2015'te kurulan TLP, radikal görüsleri ve siddete dönüsen protestolariyla biliniyor.

Rizvi, 2017'de Baskent Islamabad ve yakinindaki Ravalpindi sehrinde hayati felç eden üç haftalik oturma eylemiyle adini duyurmustu. Eylemde, seçilmis yetkililerin Hz. Muhammed'in son peygamber oldugu üzerine yemin etmesi hakkindaki kanunda yapilmasi istenen degisiklige karsi çikilmisti.

TLP, Pakistan'da 2018'de Islam'a ve Hazreti Muhammed'e hakaret ettigi iddiasiyla idama mahkum edilen Asya Bibi'nin Anayasa Mahkemesince serbest birakilmasinin ardindan baslayan protestolar ve Hollanda'da düzenlenmek istenilen karikatür yarismasina tepki gösterileriyle de gündeme gelmisti.

Partinin kurucusu Hadim Hüseyin Rizvi, 19 Kasim 2020'de hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA