Bursa'da Deveci Armudu Hasadi Basladi

Bursa'nin Gürsu ilçesinde lezzeti, dayanikliligi ve boyutuyla ünü dünyaya yayilan deveci armudunun hasadi basladi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Tarim AS tarafindan Gürsu Agaköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi önünde hasat etkinligi düzenlendi.

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, etkinlikte yaptigi konusmada, tarima ciddi kafa yorduklarini söyledi.

Özellikle ihracatta armuttaki ilaç kalintisi sorununa dikkati çeken Aktas, sunlari kaydetti:

"Bu konuda hepimizin üzerine düsen görevler var. Ihracat için nasil ürün istiyorsa o sekilde üretim yapmaliyiz. Ahududu ve yaban mersini ihracati ile alakali hiçbir sorun yok. Bu yil ahududu, yaban mersini ve incir degerini buldu. Büyüksehir olarak tolere etmemize gerek kalmadi. Sadece ay çekirdegi fiyatlari konusunda sorun yasanmisti. Büyüksehir olarak eksper kontrolüyle alimlara basladik ve fiyatlarda biraz yükselme basladi. Gürsu da armudu ile marka olmus bir ilçemiz. Armudun, Türkiye üretimi 500 bin tondan fazla. Bunun yüzde 40'dan fazlasi Bursa'da üretilmektedir. Bunun da yariya yakini sadece Gürsu'da üretilmektedir. Bu sene ihracatinin fazla olacagina inaniyorum. Bunun için Tarim AS marifetiyle aracilik edecegiz. Bursa sanayi ve kültür sehri ama ayni zamanda bir tarim sehridir. Ürünlerimizle Türkiye ve dünya sofralarini lezzetlendirecegiz. Çiftçimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum."

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de Gürsu deveci armudunun tanitimi amaciyla Meclis'te çesitli etkinlikler yaptiklarini animsatarak hasadin hayirli olmasini diledi.

Gürsu Belediye Baskani Mustafa Isik ise ilçedeki tonlarca armudun toplanmasi için yüzlerce mevsimlik isçiye ihtiyaç oldugunu, mevsimlik isçilerin konaklama sorununa çözüm üretmek adina altyapi çalismalarina basladiklarini ifade etti.

Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Senih Yazgan da Türkiye ihracatinda tarimsal ürünlerin önemli bir yer tuttugunu belirterek önlerindeki en büyük engelin ise kalinti sorunu oldugunun altini çizdi.

Tarim Il Müdürü Hamit Aygül ise 2019 yilindaki verilere göre dünya genelindeki armut üretiminde Türkiye'nin üçüncü sirada yer aldigini hatirlatti.

Gürsu’nun armutta bir marka degeri oldugunu belirten Aygül, geçen sene burada 88 bin ton civarinda armut hasat edildigini kaydetti.

Kaynak: AA