Armut Bahçelerinde Hasat Bereketi

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin Tarim A.S. araciligiyla katma degeri yüksek tarim ürünlerini dünya pazarlarina ulastirma çalismalari kapsaminda deveci armudunda hasat sevinci yasandi.

Armut Bahçelerinde Hasat Bereketi
Bursa’da kirsal kalkinmanin saglanmasi, kaliteli üretimin tesvik edilmesi ve ürünlerin dünya pazarlarina sunulmasi basta olmak üzere her alanda çiftçilerin yaninda olan Büyüksehir Belediyesi, üreticileri desteklemeyi sürdürüyor. Bursa’nin cografî isaret tescil belgesi bulunan ürünlerinden deveci armudunda hasat basladi.

Gürsu Agaköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi önünde düzenlenen törene Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Gürsu Belediye Baskani Mustafa Isik, Kestel Belediye Baskani Önder Tanir, Tarim Il Müdürü Hamit Aygül, Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Senih Yazgan, parti temsilcileri ve üreticiler katildi.

“Çiftçimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum”

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, törende yaptigi konusmada, tarima ciddi sekilde kafa yorduklarini söyledi.

Bu sayede hem üretim kalitesinin, hem de ihracatin giderek arttigini dile getiren Baskan Alinur Aktas, özellikle ihracatta sikintiya sebebiyet veren armutta ilaç kalintisina dikkat çekerek, bu konuda çiftçilerin daha suurlu olmasi gerektigine söyledi.

Ahududu, yaban mersini, incir ve biberden sonra armut hasadinda da bulunmaktan mutluluk duydugunu ifade eden Alinur Aktas, “Armut özelinde ihracat noktasinda ilaç kalintilari yüzünden sikinti yasandigini biliyoruz. Bu konuda hepimizin üzerine düsen görevler var. Ihracat için nasil ürün istiyorsa, o seklide üretim yapmaliyiz. Ahududu ve yaban mersini ihracati ile alakali hiçbir sorun yok. Bu yil ahududu, yaban mersini ve incir degerini buldu. Büyüksehir olarak tolere etmemize gerek kalmadi. Sadece ay çekirdegi fiyatlari konusunda sorun yasanmisti. Büyüksehir olarak eksper kontrolüyle alimlara basladik ve fiyatlarda biraz yükselme basladi.

Gürsu da armudu ile marka olmus bir ilçemiz. Armudun, Türkiye üretimi 500 bin tondan fazla. Bunun yüzde 40’dan fazlasi Bursa’da üretilmektedir. Bunun da yariya yakini sadece Gürsu’da üretilmektedir. Bu sene ihracatinin fazla olacagina inaniyorum. Bunun için Tarim A.S. marifetiyle aracilik edecegiz. Bursa sanayi ve kültür sehri ama ayni zamada bir tarim sehridir. Ürünlerimizle Türkiye ve dünya sofralarini lezzetlendirecegiz. Çiftçimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de Gürsu Deveci Armudu’nun tanitimi için gerek mecliste gerekse de Ankara’da çesitli etkinlikler yaptigini hatirlatarak, hasadin basta Gürsu olmak üzere Bursa ve Türkiye’ye hayirli olmasini diledi. Kirsal kalkinma faaliyetleriyle her zaman çiftçinin yaninda olan Büyüksehir Belediyesi’ne tesekkür eden Gürsu Belediye Baskani Mustafa Isik da ilçedeki tonlarca armudun toplanmasi için yüzlerce mevsimlik isçiye ihtiyaç oldugunu, mevsimlik isçilerin konaklama sorununa çözüm üretmek adina altyapi çalismalarina basladiklarini ifade etti.

Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Senih Yazgan, Türkiye ihracatinda ziraî ürünlerin önemli bir yer tuttugunu belirterek, önlerindeki en büyük engelin ise kalinti sorunu oldugunu ifade etti.

Bu sikintinin asilmasi konusunda üreticiye büyük görev düstügünü anlatan Yazgan, “Bu sikintiyi asarsak basta Bursa olmak üzere tüm sehirlerdeki ürünlerin ihracati daha fazla yapilabilir. Siyah incirin ihracatinda bu sene yasanan basarinin aynisini armutta yapabiliriz. Yeter ki kalinti sikintisini bir an önce çözelim. Bu konuda üreticilerin kurumlarla isbirligi yapmasini istiyoruz. Yumusak çekirdekli ürünlerin yakin zamanda bir star gibi parlayacagina inaniyorum” dedi.

Tarim Il Müdürü Hamit Aygül, 2019 yilindaki verilere göre dünya genelindeki armut üretiminde Türkiye’nin üçüncü sirada yer aldigini hatirlatarak, 2022 yili verilerine göre üretilen 545 bin ton armuttun yüzde 40’ina yakininin Bursa’da üretildigini söyledi.

Gürsu’nun da armutta bir marka degeri oldugunu belirten Aygül, geçen sen Gürsu’da 88 bin ton civarinda armut üretimi yapildigini açikladi.

2021 rakamlari bakildiginda Bursa’dan 19 bin 450 ton civarinda armut hasadinin yil boyunca yapildigini dile getiren Aygül, Tarim Il Müdürlügü olarak yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi verdi.

Törende konusan Gürsu Ziraat Odasi Baskani Kamil Dönmez ve Agaköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Hakan Sener desteklerinden ötürü Büyüksehir Belediyesi’ne ve Tarim A.S.’ye tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan yeni kurulan Agaköy Baciyan Kadin Kooperatifi üyeleri, günün anisina Baskan Alinur Aktas’a hediye takdim etti. Daha sonra toplanan armutlarin paketlemesini yapan çalisanlara yardim eden Baskan Aktas, forklift kullanarak armutlari soguk hava deposuna tasidi. Baskan Aktas ve beraberindekiler daha sonra armut bahçesine geçerek çiftçilerle beraber hasada katildi.

Kaynak: İHA