AB Liderler Zirvesi Sona Erdi

Belçika’nin Baskenti Brüksel’de Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderlerinin bir araya geldigi AB Liderler Zirvesi, 2 gün süren görüsmelerin ardindan sona erdi. Ana gündem maddeleri arasinda enerji fiyatlari ve siginmacilar konularinin yer aldigi zirvede ise, Polonya yargi krizi konusuna iliskin ortak bir karara varilamadi.

AB Liderler Zirvesi Sona Erdi


Avrupa Birligi’nin (AB) 27 üye ülkesinin liderlerinin bir araya geldigi AB Liderler Zirvesi, 2 gün süren görüsmelerin ardindan sona erdi. Zirve sonrasinda basin toplantisi düzenleyen AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, toplantilarda görüsülen konulara iliskin açiklamalarda bulunarak, enerji fiyatlari ve siginmacilar konularinin ana gündem maddeleri oldugunu kaydetti.



Polonya yargi krizinde ortak karara varilamadi

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin, ulusal hukukun AB hukukundan öncelikli oldugu yönünde aldigi karar sonrasinda baslayan ve Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapilan oturumla artan gerginligin yansidigi AB Liderler Zirvesi’nde liderler, Polonya’ya yöneltilen elestiriler ve yaptirim beklentilerine karsi herhangi bir ortak karara varmadi. Konuya iliskin kisa bir açiklama yapan Komisyon Baskani Leyen, ’’Bu uzun bir süreç olacak. Simdilik görüsmeler taraflarin birbirini anlamasi seklinde geçti’’ ifadelerini kullandi.

"Belarus siginmacilari hibrit bir savas unsuru olarak kullaniliyor’’

Basin toplantisinda konusan Konsey Baskani Michel, Belarus sinirinda yasanan son gelismeleri hatirlatarak, "Belarus siginmacilari hibrit bir savas unsuru olarak kullaniliyor" ifadelerini kaydetti.

Leyen ise yaptigi açiklamada, Belarus tarafindan siginmacilarin kullanildigina dikkat çekerek, "AB Komisyonu olarak hukuki bir paket hazirladik. Bu paket ortak iltica politikamizi olusturacak. Siginmacilar Belarus tarafindan kullanildi. Bu hem üye ülkelere hem de AB’nin tamamina karsi olumsuz bir girisim. Bu yasananlar ortak bir politikanin gerektigini göstermistir" dedi.



"AB olarak kullandigimiz gazin yüzde 80’ninde disa bagliyiz"

Enerji fiyatlari konusunun da ele alindigi AB Liderler Zirvesi’nden, AB’nin enerji kaynaklarini çesitlendirme karari alindigi bildirildi.

Konuya iliskin Komisyon Baskani Leyen, "AB olarak kullandigimiz gazin yüzde 80’ninde disa bagliyiz. Liderler daha fazla gaz rezervi yapilmasi için farkli tedarikçilerle görüsmemizi istedi. Ayrica bundan 10 yil önce 2 kat pahali olan yenilenebilir enerji kaynaklarimiz az da olsa, enerji bagimsizligimizi destekliyor. Bu alanda da çabalarimiza devam edecegiz’’ dedi.



"Afgan halkinin insani ihtiyaçlari için 1 milyar euro ayirdik"

Ayni zamanda AB Liderler Zirvesi’nde, Afganistan konusunun da ele alindigi bildirilirken, konuya iliskin Leyen, "Afgan halkinin insani ihtiyaçlari için 1 milyar euro ayirdik" ifadesini yineledi. Yardimlarin, Taliban eliyle olmaksizin sivil toplum kuruluslari araciligi ile ihtiyaç sahibi Afganlara ulastirilacagi ifade dildi.
Kaynak: İHA