AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'e Veda

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nde liderler, zirveye son kez katilan Almanya Basbakani Angela Merkel’e veda etti.

AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'e Veda


Görevini devretmeye hazirlanan Almanya Basbakani Angela Merkel’in sansölye olarak 107. ve son kez katildigi Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi 2. gün oturumunun tamamlanmasi ile sona ererken, AB ve çesitli ülke liderleri Merkel’e veda etti. AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Baskani Charles Michel, AB tarafindan Sansölye Merkel’i anmak ve 16 yil boyunca AB Konseyi’ne yaptigi katkilar için tesekkür etmek adina hazirlanan bir kliple vedalasarak, Merkel’e saygilarini sundu. Klipte, Merkel’in farkli yillar boyunca AB Liderler Zirvesi’ne gelisleri, yuvarlak masa toplantilari, ikili toplantilari ve basin toplantilarindan görüntüler yer aldi. Merkel’in zirvelerde öne çikan anlarindan olusan 2 dakikalik bir diger klip de 2. gün oturumu öncesinde salonda izlendi. Klip gösteriminin ardindan Merkel’e zirve gibi toplantilarin yapildigi Europa binasini temsilen bir veda hediyesi verildi.



Avrupa Konseyi Baskani Michel yaptigi konusmada, 16 yildir iktidarda olan 67 yasindaki Merkel’i “bir anit” olarak nitelendirerek, onsuz AB Liderler Zirvesi’nin “Vatikansiz Roma” ya da “Eyfel Kulesi olmayan bir Paris” gibi olacagini söyledi.

Michel, Merkel’e hitaben “Avrupa projesinin pusulasi ve parlayan isigisiniz” ifadelerini kullanirken, konusmasinin ardindan ayakta alkislandi.

Lüksemburg Basbakani Xavier Bettel bugünkü oturum öncesinde gazetecilere verdigi demeçte, “Merkel bir çesit uzlasma makinesiydi, Avrupa onu özleyecek” dedi.

Belçika Basbakani Alexander de Croo ise Merkel’in 16 yil boyunca Avrupa’da gerçekten iz biraktigini ve 27 üye ülkenin en zor anlarinda dogru kararlar alinmasina yardimci oldugunu söyledi.

Yeni Avusturya Sansölyesi Alexander Schallenberg de Merkel için “Süphesiz, büyük bir Avrupali, gidisi büyük bir bosluga neden olacak” dedi.



Eski ABD Baskani Barack Obama da Merkel’e video mesaj ile veda etti. Obama mesajinda, "Merkez (Avrupa), sizin sayenizde birçok firtinayi atlatti” diye konustu.

Kaynak: İHA