TAV'dan 9 Ayda 88,1 Milyon Avro Net Kar

TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Sani Sener: 'Dis hat yolcusu isimizin en karli bölümünü olusturdugu için bu görece normallesme ile ciromuzu 2019'a kiyasla önemli ölçüde telafi etmeyi basardik. Mayis 2021'de portföyümüze eklenen Almati dahil baktigimizda 2021'in üçüncü çeyreginde ciromuz 2019'un üçüncü çeyreginin yüzde 82'sine ulasti'

TAV Havalimanlari, bu yilin 9 ayinda 88,1 milyon avro net kar elde etti.

TAV Havalimanlari'ndan yapilan açiklamaya göre, sirket, 9 ayda önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 56 artisla 355,7 milyon avro ciro elde etti.

TAV Havalimanlari, yilin ilk yarisinda iç hatlarda 16,6 milyon, dis hatlarda 20,6 milyon olmak üzere toplam 37,2 milyon yolcuya hizmet verdi.

Açiklamada görüslerine yer verilen TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Sani Sener, Kovid-19 asi belgesinin uluslararasi seyahatler için ekseriyetle yeterli oldugu yeni bir görece normallesme dönemine girildigini belirterek, "Bu durumun hala birçok istisnasi olsa da bu istisnalarin da zamanla azalacagini düsünüyorum. Üçüncü çeyrekte baslayan bu görece normallesme dönemi ile birlikte TAV’in da dis hat yolcusunda önemli artislar yasandi. Dis hat yolcusu isimizin en karli bölümünü olusturdugu için bu görece normallesme ile ciromuzu 2019'a kiyasla önemli ölçüde telafi etmeyi basardik. Mayis 2021'de portföyümüze eklenen Almati dahil baktigimizda 2021'in üçüncü çeyreginde ciromuz 2019'un üçüncü çeyreginin yüzde 82'sine ulasti. Ayni oran, Almati hariç baktigimizda ise dis hattaki telafiye paralel bir sekilde yüzde 66 oldu." ifadelerini kullandi.

Sener, salginin ilk gününden itibaren giderlerde çok önemli tasarruflar yapmayi basardiklarini aktararak, sunlari kaydetti:

"Almati hariç faaliyet giderlerimiz (amortisman, itfa ve deger düsüklügü öncesi faaliyet giderleri) 9 ayda 2019'un yüzde 44 altinda gerçeklesti. Dis hat yolcu trafiginde yasanan kuvvetli telafi, gider kontrolü ve Almati'nin da katkisiyla 2019'un üçüncü çeyregine kiyasla FAVÖK'te yüzde 79 seviyesine geldik ve önemli miktarda nakit yarattik. Yarattigimiz nakitle net borcumuz 2021'in ikinci çeyregine kiyasla yüzde 6 oraninda azaldi.

Tabloya genel olarak baktigimizda, çok iyi bir üçüncü çeyrek geçirdigimizi söyleyebiliriz. Türkiye'deki havalimanlarimiz için ikiser yil süre uzatimi aldigimiz ve Tunus'ta yaptigimiz borç yapilandirmasi sayesinde 109 milyon avroluk gelir yazdigimiz birinci çeyrek de TAV için oldukça verimli geçmisti. Tunus'tan gelen gelir, operasyonel karliliktaki büyük artis, istiraklerin performansindaki düzelme ve olumlu kur etkisi sonucunda 2021'in üçüncü çeyregini 88 milyon avro net karla kapadik."

Üçüncü çeyrekte kredi sözlesmeleri imzaladiklarini bildiren Sener, "Almati Havalimani yeni dis hat terminalinin insasi için krediyi dördüncü çeyrekte kullanmaya baslamayi hedefliyoruz. 5 ayda 12,5 milyon avro FAVÖK yaratan Almati'nin performansindan oldukça mutluyuz. Almati'da mevsimsellik çok düsük oldugu için birinci ve dördüncü çeyrek karliligi ikinci ve üçüncü çeyrege oldukça yakin gerçeklesiyor. Bu açidan baktigimizda, Almati'nin genelde üçüncü ve ikinci çeyrekte yogunlasan konsolide TAV FAVÖK mevsimselligini azaltici bir etkisi de olacak. Pandemi sirasinda ilk önceligimiz çalisanlarimizin ve konuklarimizin sagligini korumakti. Evden çalisma ve aldigimiz diger saglik tedbirlerimizle bu hedefimize ulastigimizi düsünüyorum. Girmis oldugumuz görece normallesme dönemi kapsaminda, yüzde 100'e ulasmis olan asilanma oraniyla holding personelimiz ekim itibariyla yeniden ofise döndü. Emekleriyle ve fedakarliklariyla böylesine tarihi bir dönemi basariyla geçirmemizi saglayan çalisanlarimiza ve bizden desteklerini hiç esirgemeyen hissedarlarimiza ve is ortaklarimiza tesekkür ediyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA