Mali Eylem Görev Gücü 'Gri Listeyi' Güncelledi

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmani ile mücadele kapsaminda 'gri liste'de güncellemeye gitti.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara para aklama ve terörizmin finansmani ile mücadele kapsaminda "gri listeyi" güncelledi.

Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü (OECD) bünyesindeki FATF, bu hafta Paris'te düzenlenen Genel Kurul Toplantisi'nda alinan kararlari açikladi.

Buna göre Türkiye, Ürdün ve Mali kara para aklama ve terörizmin finansmani ile mücadele konusunda "eksiklikleri oldugu" gerekçesiyle "gri listeye" alindi.

Yapilan incelemeler sonucu Botsvana ve Morityus ise listeden çikarildi.

- Mali Eylem Görev Gücü

Kara Paranin Aklanmasinin Önlenmesine Iliskin Mali Çalisma Grubu olarak da bilinen ve OECD bünyesinde faaliyet gösteren FATF, G7 ülkelerinin girisimiyle 1989'da kuruldu.

Türkiye'nin 24 Eylül 1991'de üye oldugu FATF'nin 37 ülke ve 2 bölgesel kurulus olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor.

FATF, faaliyetlerini, Genel Kurul toplantilari ve çesitli konularda çalismak üzere olusturulan çalisma gruplarinin gerçeklestirdigi toplantilar yoluyla yürütüyor.

Üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmaninin önlenmesi konusunda gösterdigi gelismeler bakimindan periyodik olarak denetleyen ve degerlendiren FATF, gri listedeki ülkeleri standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alinmasi ve bu tedbirlerin operasyonel açidan etkili sekilde uygulanmasina yönelik daha fazla izlemeye tabi tutuyor.

FATF, gri listedeki ülkelerin eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhüdünde bulundugunu belirtiyor.
Kaynak: AA