Barbados, Ilk Devlet Baskanini Seçerek Resmen Bagimsizligini Kazandi

72 yasindaki Sandra Mason, ülkesinin bagimsizlik günü olarak kutladigi 30 Kasim'da yemin ederek göreve baslayacak.

Karayipler'de yer alan ada ülkesi Barbados, ilk devlet baskanini seçerek 396 yillik Ingiliz Kraliyeti egemenligine son verdi.

Bölge basinindaki habere göre, parlamentonun iki kanadi olan Meclis ve Senato tarafindan yapilan gizli oturumda, 45 oy olan 72 yasindaki Sandra Mason, ada ülkesinin ilk devlet baskani oldu.

Ülkesinin bagimsizlik günü olarak kutladigi 30 Kasim'da yemin ederek göreve baslayacak Mason, böylece Kraliçe 2. Elizabeth'in yerini artik devlet baskani olarak alacak.

Mason, Barbados Genel Valisi olarak 16 Eylül 2020'deki açiklamasinda, Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'i devlet baskani olarak tanimaya son verip, gelecek yil cumhuriyet olmak istediklerini belirtmisti.

- 1996'da bagimsiz oldu

Barbados, 1956'dan itibaren fiilen bagimsiz olsa da 30 Kasim 1996'da Ingiltere'den bagimsizligini ilan etmis ancak Kraliçe, devlet baskani olmayi sürdürmüstü.

Yaklasik 285 bin nüfusuyla Barbados, turizm ve finans alaninda yaptigi yeniliklerle bölgenin en zengin adalarindan birine dönüsmüstü.

Karayipler bölgesinde, diger Ingiliz kolonilerinden Guyana 1970'de, Trinidad ve Tobago 1976'da, Dominika da 1978'de bagimsizliklarini ilan etmisti.
Kaynak: AA