Malatya'da Yakacak Piyasasi Canlandi

Malatya’da dogalgaz kullanimina geçmeyen vatandaslar, kis ayi için odun ve kömür almaya basladi.

Malatya'da Yakacak Piyasasi Canlandi
Ekim ayinin baslamasiyla birlikte kis hazirliklarini sürdüren Malatya’da odun ve kömür piyasasi bir nebze de olsa canlandi.

Malatya Mahrukatçilar Esnaf Oda Baskani Orhan Özbek, eylül ayina göre ekim basinda yakacak satislarinda biraz hareketlenme olsa da hava sicakligin iyi gitmesiyle beraber piyasalarin tam açilmadigini bildirdi. Kömür fiyatlarinin genelde dövize endeksli oldugunu hatirlatan Özbek, “Vatandaslar da biz esnaflar da kömür fiyatlarinin bu kadar pahali olmasindan dolayi rahatsiz oluyoruz. Vatandaslarimiz kömür almaya geldigi zaman kömür fiyatlar neden pahali diye bize sorduklarinda, bizler de sunu diyoruz bunu yapan 5 tane ithalatçi firma, kömürü istedigi gibi satiyorlar. Kömür fiyatlari genelde dövize endeksli” seklinde konustu.



"Dolar arttikça kömür fiyatlar artiyor"

Özbek, “Kömürlere her hafta 10 dolar üzerinde zam geliyor. 10 dolara ise Türk parasiyla 85 TL yapiyor. Esnaf olarak vatandasa borca kömür verecek olsak 4 hafta geçse 330 bin lira esnafin zarari oluyor. Kömür pahali olunca esnaflarimiz baska kömürleri tercih etmeye baslayacak. Yerli ve milli olan mallarimiz satmaya baslayacagiz. Onlarin da kükürt orani düsük. Onlari fazla kullanmiyoruz. 287 dolara yerli kömürün yerinde maliyeti. Toplam 2 bin 700 TL’yi buluyor. 1 ton kömürün fiyati 2 bin 600 TL ve 2 bin 700 TL arasi veriyoruz. Pres kömürler ise 2 bin 500 TL civari. Odunun tonu 950 TL civarinda satiliyor” diye konustu.

Özbek, Malatya’da birçok yerde dogalgaz olmasi nedeniyle köy ve bazi kirsal mahallelerde yakacak kullanildigini kaydetti.

Kaynak: İHA