'Yildiz Sarayi' Kitabi Tanitildi

YTÜ Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan hazirlanan Yildiz Sarayi kitabi, sarayla ilgili bugüne kadar yazilmis en kapsamli eser olma özelligi tasiyor

Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan hazirlanan "Yildiz Sarayi" kitabi tanitildi.

YTÜ Tarihi Hamam Etkinlik Salonu'nda kitabin tanitimi amaciyla düzenlenen etkinlige, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz'in yani sira çok sayida akademisyen katildi.

Prof. Dr. A. Melek Özyetgin, Prof. Dr. Vahdettin Engin ve Dr. Ayse Ersay Yüksel'in yazarligini yaptigi Yildiz Sarayi kitabi, sarayla ilgili bugüne kadar yazilmis en kapsamli eser olma özelligi tasiyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, eserin ortaya çikmasinda emegi geçenleri tebrik ederek, "600 yillik Osmanli Imparatorlugu'nun ortaya koydugu sehir ve medeniyetin bugüne yansiyan en görkemli ve dikkat çekici degerlerimizin basinda, elbette Osmanli Imparatorlugu'muzun saraylari geliyor. Osmanli Devleti'ni yöneterek 3 kitaya hakim olan kudretli padisahlarimizin yasadiklari saraylar tarih boyunca merak ve ilgi konusu oldu." dedi.

Yildiz Sarayi'nin da ayricalikli bir yere sahip oldugunu ifade eden Yavuz, hazirlanan kitabin Yildiz Sarayi'nin öneminin anlasilmasina katki sunacagini, II. Abdülhamit'in yönetim seklini anlamak için de iyi bir firsat olacagini düsündügünü söyledi.

Yavuz, kitabin merhum Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'a ithaf edilmis olmasinin kendisini gururlandirdigini ifade ederek, uzun bir çalismanin sonucu olarak kaleme alinan eserin ilim ve kültür dünyasinda hayirlara ve yeni çalismalara vesile olmasini diledi.

YTÜ Rektörü Tamer Yilmaz da eserin ciddi emeklerle ortaya çiktigina isaret ederek, YTÜ Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Arastirma Merkezi çalisanlarina tesekkürlerini iletti.

- "Yildiz Sarayi" kitabi 5 yillik bir çalismanin ürünü

Eserin yazarlarindan Prof. Dr. Vahdettin Engin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Yildiz Sarayi" kitabinin 5 yillik bir çalismanin ürünü olduguna vurgu yaparak, "Arsiv vesikalari, haritalar ve Sultan Abdülhamit döneminden fotograflarin hepsi bir arada olunca yogun bir çalisma gerektirdi. Kitabin hazirligini Prof. Dr. A. Melek Özyetgin'in müdürlügünde Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Arastirma Merkezi üstlendi." dedi.

Eserde, Yildiz Sarayi'nin tarihini ve tarih içindeki gelisimini ele aldiklarini ifade eden Engin, Yildiz Sarayi'nin hem imparatorlugun yönetim merkezi hem de estetik mimarinin merkezi oldugunu anlatti.

Kitap, Yildiz Sarayi'nin asil sekillenmesini tamamladigi II. Abdülhamit ve dönemi baglaminda degerlendiren, mimarlik ve sanat tarihi açisindan özelliklerini veren disiplinler arasi bakis açisiyla tüm yönlerini inceliyor.

Dönemin arsivlerinde simdiye kadar yayimlanmamis saraya ait plan, çizim, kroki ve belgeler ile Yildiz Sarayi Fotograf Koleksiyonu'ndaki sarayin tüm eski fotograflarina bütünsel bir sekilde yer veren eser, 19. yüzyil siyasi ve sosyal tarihi yaninda Osmanli kültür, mimarlik ve sanat tarihine de isik tutuyor.

Kaynak: AA