TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal: 'Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemine sözde demokrasi vurgusu yaparak müdahale etme hadsizligini gösteren büyükelçilerin açiklamalari kabul edilemez' CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: 'Demokrasi merdiveninin ilk basamagi olan muhtarlarimizin güçlenmesi, demokrasimizin de güçlenmesi demektir' MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül: 'Türk yargisi bagimsiz ve tarafsiz mahkemeler eliyle Türk milleti adina hüküm verir' IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu: 'Esnaf aylardir borç içerisinde ayakta kalma mücadelesi vermektedir'.

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, 10 büyükelçinin, tutuklu Osman Kavala'ya iliskin açiklamalarina tepki göstererek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemine sözde demokrasi vurgusu yaparak müdahale etme hadsizligini gösteren büyükelçilerin açiklamalari kabul edilemez." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda grup baskanvekilleri yerlerinden söz alarak, degerlendirmelerde bulundu.

IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu, Ticaret Bakanliginin, yeni tip koronavirüs salgininin basindan bu yilin haziran ayina kadar 112 bin 710 esnafin kepenk kapattigini açikladigini belirtti.

Esnafin borç altinda ezildigini ve gereken destegi göremedigini ifade eden Dervisoglu, "Kapanan dükkanlar bir daha açilamamakta, açik dükkanlar is yapamamaktadir. Esnaf aylardir borç içerisinde ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Döviz kuruna bagli olarak ürüne zam geldikçe fiyatlar artmakta, satin alma gücü azalmakta, dolayisiyla da isler düsmektedir." diye konustu.

Salgin sürecinde esnafa verilen destegin yetersiz kaldigini, verilen kredilerin ise esnafi uzun vadede borçlandirdigini ifade eden Dervisoglu. "Hükümet, holdinglerin milyarlarca vergi borcunu tek kalemde silerken esnafa yapilan yardimlar noktasinda yetersiz kalmistir. Saray çevresi zenginlesirken 112 bin 710 esnaf artik evine ekmek götürememe tehlikesi ile karsi karsiyadir." görüsünü dile getirdi.

MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül, 10 büyükelçinin Osman Kavala'nin tutukluluguna iliskin yaptigi açiklamaya tepki gösterdi.

Türkiye'nin yargisal alanina telkin ve tavsiye adi altinda yapilan açiklamalari hadsiz bulduklarini vurgulayan Bülbül, "Türk yargisi bagimsiz ve tarafsiz mahkemeler eliyle Türk milleti adina hüküm verir. Egemenligimize karsi diplomatik teamüllere, anayasamiza ve müttefiklik anlayislarina asla sigmayan bu tür müdahale girisimlerini Gazi Meclis'imizden en sert sekilde kiniyoruz." dedi.

Bülbül, Azerbaycan'in Bagimsizlik Günü'nü de kutladi.

- "AIHM kararlarinin da bir an önce uygulamalarini talep ediyoruz"

HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas ise büyükelçilerin yaptigi açiklamaya "Yargiya müdahale etmeyin." seklinde tepkilerin gösterildigini animsatarak, "Adalet Bakani ya da Iletisim Baskani ya da Içisleri Bakani sert tepki gösteriyor da AIHM kararlarinin neden uygulanmadigini da bir açiklasinlar. Bu konuda aynaya bakmalarini öneriyoruz. AIHM kararlarini da bir an önce uygulamalarini talep ediyoruz. Bu bizim kisisel görüsümüz olmanin ötesinde hukukun geregidir." ifadelerini kullandi.

- "Muhtarlarimiz mucize yaratmaya çalisiyor"

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay, muhtarlarin hem devletin hem de milletin temsilcisi oldugunu vurguladi.

Muhtarlarin özlük haklari, birlikleri, odalari, personel çalistiracak imkanlari olmadigini ancak icra dairesinden seçim kuruluna kadar herkesin tüm iletisimi muhtarlar üzerinden yürüttügünü anlatan Altay, "Muhtarlarimiz kit kaynaklarla mucize yaratmaya çalisiyor. Demokrasi merdiveninin ilk basamagi olan muhtarlarimizin güçlenmesi, demokrasimizin de güçlenmesi demektir. Muhtarlarimizin bir kanunu yoktur. Yasama organi olarak bizler, hükümete bakmadan, icazet almadan bir an önce muhtarlarimizla ilgili yasal düzenlemeyi ortaya koymaliyiz." degerlendirmesini yapti.

Altay, vefatinin 18. yil dönümünde Bosna Hersek'in ilk cumhurbaskani Aliya Izzetbegoviç'i rahmetle andiklarini sözlerine ekledi.

- "Türk milletine, devlete ve yargiya yönelik büyük bir hadsizlik"

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, milli teknolojinin öncü ismi, fikirleriyle gençlere ilham kaynagi olan Özdemir Bayraktar'in dün Hakkin rahmetine kavustugunu animsatti.

Bayraktar'in, inanmis bir insanin neleri degistirebilecegini herkese gösterdigini söyleyen Ünal, "Kendisine rahmet, ailesine bassagligi diliyorum." dedi.

Ünal, bazi büyükelçilerin Osman Kavala ile ilgili yaptigi açiklamaya tepki göstererek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemine sözde demokrasi vurgusu yaparak müdahale etme hadsizligini gösteren büyükelçilerin açiklamalari kabul edilemez. Açiklama, Türk milletine, devlete ve yargiya yönelik büyük bir hadsizliktir." diye konustu.

Kaynak: AA